Ілюстрація REUTERS

Темпи зростання частки нелегальної торгівлі в загальному обсязі ринку тютюнових виробів в 2021 році перевищили показники за останні 10 років і досягли історичного максимуму. Частка нелегальної торгівлі зросла до 18,1%. Тінізація тютюнової торгівлі в поточному році коштуватиме бюджетам усіх рівнів 14,4 млрд грн.

Про це йдеться в опублікованому 16 грудня новому дослідженні "Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні (3 хвиля 2021)" аналітичної групи Kantar Україна. За даними експертів групи, податкові втрати від нелегальної торгівлі вже становлять 25% від загальної суми акцизів (56 млрд грн), яка повинна була надійти до бюджету від тютюнового ринку.

"За останніми даними, отриманими в серпні 2021 року, рівень продажів нелегальної продукції вдвічі перевищує попередній максимум, зафіксований в 2013 році", - заявила Тетяна Свердлик, аналітик Kantar Україна.

Відео дня

За даними дослідження велика частина, а саме - 67% обсягу нелегальної торгівлі здійснюється абсолютно відкрито - в магазинах і кіосках, які поряд з легальними сигаретами продають сигарети сумнівного походження за цінами від 25 грн за пачку. У той час як з кожної легальної пачки сигарет має бути сплачено 37 грн тільки обов'язкових податкових платежів - мінімальний акциз, ПДВ, роздрібний акциз.

"Ціна пачки сигарет не може коштувати менше, ніж мінімальна сума акцизного податку. Якщо ми бачимо таку ціну, яка в окремих випадках навіть не дотягує до розміру мінімального акцизу, ми повинні розуміти, що там без ухилення від сплати податків не обійшлося", - зазначила Тетяна Кощук, кандидат економічних наук, експерт з питань оподаткування.

На думку генерального директора асоціації "Укртютюн" Наталії Фесюн, дворазовий приріст нелегального ринку всього за рік - дуже небезпечне явище. Особливо враховуючи той факт, що в 2022 р. заплановано чергове підвищення акцизу на 20%. Вона висловила впевненість, що це шлях до обнулення легального ринку і колосальних бюджетних втрат, які значно перевищать обсяг коштів, одержуваних Україною від МВФ за програмою stand-by.

"Бюджетні втрати в 14,4 млрд грн повинні були б змусити хоч когось задуматися. Однак, на жаль, замість боротьби з нелегальною торгівлею та пошуку компромісу щодо оподаткування, держава, не замислюючись, посилила податковий тиск на легальний ринок. Це може призвести до того, що очікування додаткових надходжень обернуться суттєвими втратами бюджету. Рекорд-2021 бюджетних недонадходжень може бути з легкістю побитий в 2022-му. Кому вигідно, щоб нелегальний тютюновий ринок підживлював криміналітет або посилював корупційний вплив? Адже 14,4 млрд грн - це та сума, яка, замість української скарбниці, осіла в кишенях нелегальних операторів ринку, контрабандистів і виробників сигарет в сусідніх країнах", - підкреслила Наталія Фесюн.

У 2021 році держбюджет недорахується рекордних 14,4 мільярда гривень від сигаретного акцизу - дослідження

Тим часом глава МВС Денис Монастирський відрапортував про перші результати кампанії "Акциз", в ході якої поліція вже відрила 141 кримінальну справу за фактом нелегальної торгівлі сигаретами й алкоголем. З обігу вилучено 1 млн пачок нелегальних сигарет. Однак на загальному тлі чорного ринку це крихітний обсяг. За даними Kantar Україна, сьогодні в Україні нелегально реалізується вже 7,5 млрд шт. сигарет.