Данило Гетманцев / фото-УНІАН, Максим Поліщук

За неофіційними підрахунками бізнес-асоціацій під своєрідні санкції податкової потрапила мало не половина підприємств України. Податкові накладні блокуються без зрозумілих для бізнесу причин, а ПДВ за ними не повертається.

Історії з підприємцями, у яких блокуються податкові накладні, що заважає їм повноцінно вести діяльність, стає все більш типовими для України, а ноги у них ростуть з 2019-го року, коли з'явилася постанова кабміну 1165, після того, як головою комітету митної та податкової політики став Данило Гетманцев - саме тоді розширився перелік для блокування податкових накладних: з дуже розширеним і розмазаним формулюванням. .

Явище стало масовим у вересні минулого року. Електронну систему єдиного реєстру податкових накладних перевели на скорочений режим роботи. Замість цілодобового - з 08.00 до 18.00. Затримка навіть на хвилину - проблеми.

"Самі масові блокування почались в жовтні 22 року. Теж  коли вже аграрії зібрали свій врожай, по факту, його потрібно збувати, збувають на теріторії України, бо з логістикою простіше виникає блокування, і клієнти наші заміть того, щоб працювати у бізнесі і платити податки, вимушені доводити податковій, що операція була легальна. Це займає від місяця до року", - говорить директор бухгалтерської компанії Ірина Браткевич.

У податковій пояснюють, що таким чином вони борються з податковими скрутками, формою крадіжки з державного бюджету. Гетьманцев, автор радикальної ідеї блокування податкових накладних, у своєму телеграм-каналі привітав усіх бізнесменів з успіхами реформи, але на практиці ситуація дещо інша, йдеться в сюжеті. Презумпція невинності скасована - під санкції потрапляють всі.

Економіст Ілля Несходовський називає вражаючі цифри:     

"Під блокування податкових накладних за різними оцінками потрапили від третини до половини бізнесу. А це означає, що порядних бізнесменів оподатковують двічі. Тобто гроші з обороту компанії будуть заморожені на рахунках податкової. Особливо складно малому і дрібному бізнесу. Замість того, щоб платити зарплату своїм працівникам, ти змушений переплачувати ПДВ, тому що тобі заблокували податкову накладну"

Однак існує і ще одна проблема - теоретично гроші бізнес може розблокувати, але спочатку йому треба довести податкової, що він не "скрутчик", а реальний бізнесмен: скласти і подати пояснення і документальне підтвердження, показати, що операція була товарною, і, показуючи, що бізнес реальний, потрібно описати історію своєї компанії. В середньому папка з документами повинна містити більше двохсот сторін. Серед них - штатний розпис, договір про оренду приміщень, статутні документи.  Їх ще треба відсканувати і правильно завантажити в податкову.  

"Гетманцев сказав, що це робиться за дві години, а на практиці, якби він спробував це зробити сам, він би знав, що це займає довший час. І збір документів, сканування, відправка, і потім вже ці накладні розблокують. Але за цей час ми потрапляємо в такий період, коли ми не можемо зареєструвати інші накладні і треба поповнювати свій кабінет власними коштами, які надходять зазвичай в податкову", - говорить підприємець Артем Кравченко.

В результаті частина бізнесменів, показаних в сюжеті, мають намір просити допомоги у бізнес-асоціації або звертатися до юристів, але є і ті, хто через нестерпні умови, створених для бізнесу, роздумує йти в тінь.