Законодавство дозволяє коригувати фінансовий план до двох разів протягом планового року / Ілюстрація REUTERS

Кабінет Міністрів України затвердив фінансовий план Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на 2021 рік.

Згідно з повідомленням прес-служби компанії, відповідне рішення Уряд прийняв на засіданні.

Читайте також"Нафтогаз" змінив команду, що займається протидією запуску "Північного потоку-2"

Відео дня

Відзначається, що фінансовий план — це основоположний документ, який визначає головні напрямки діяльності компанії в плановому році, містить очікувані операційні та фінансові результати діяльності.

При зміні макроекономічних показників, законодавства, суттєвих коливаннях на ринках, зокрема на ринку природного газу, законодавство дозволяє коригувати фінансовий план до двох разів протягом планового року.

Разом з тим прес-служба компанії не опублікувала очікувані результати діяльності, які містить затверджений фінплан.

НАК "Нафтогаз України"

НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 80% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, транспортуванням нафти, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.

Кадрові перестановки в "Нафтогазі"

  • 28 квітня Кабінет Міністрів припинив повноваження членів Наглядової ради Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", а також голови правління Андрія Коболєва, і призначив замість нього на цю посаду Юрія Вітренка.
  • Підставою для прийняття цього рішення став розгляд звіту діяльності компанії за 2020 рік. За підсумками минулого року "Нафтогаз" отримав 19 млрд грн чистого збитку, тоді як фінпланом передбачався прибуток у розмірі 11,5 млрд грн.
  • За результатами засідання загальних зборів акціонерів робота наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році визнана незадовільною.
  • 30 квітня члени наглядової ради НАК зібралися на позачергове засідання. Всі члени ради "Нафтогазу", які були присутні на позачерговому засіданні, подали письмові повідомлення про дострокове припинення своїх повноважень.
  • 5 травня члени правління "Нафтогазу України" закликали уряд врегулювати ситуацію з наглядовою радою компанії, яка подала у відставку.
  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що ротація в керівництві "Нафтогазу" відбулася згідно із законом.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що членам наглядової ради НАК "Нафтогаз України" надійшла пропозиція від уряду залишитися на рік. За цей час буде проведено прозорий і публічний відбір кандидатів до наглядової ради, а вже після цього - конкурс на нового голову компанії.
  • 12 травня 2021 року "Велика сімка" висловилася з приводу ситуації з "Нафтогазом".
  • 19 травня 2021 року Кабмін продовжив повноваження наглядової ради "Нафтогазу" ще на рік.
  • 20 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський назвав причину звільнення Коболєва.
  • 21 травня 2021 року з компанії пішов топ-менеджер Віллем Коппульс.
  • 26 травня 2021 року стало відомо про те, що радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Лана Зеркаль написала заяву про звільнення із займаної посади.
  • 31 травня 2021 року стало відомо, що радницею голови правління "Нафтогазу" з міжнародних питань стала Світлана Заліщук.