У ЄБА вважають, що ситуація може погіршитися / фото УНІАН

Збільшення навантаження на фонд оплати праці за рахунок підвищення мінімальної заробітної плати в Україні може призвести до зростання сектора «тіньових» заробітних плат.

Про це заявили в Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА).

Читайте такожУ ЄБА розповіли, чого бізнес очікує від нового глави Нацбанку

Відео дня

Причина для побоювань

«У цьому році уряд планує підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 5 тис. гривень. Крім того, бюджет 2021 розробляється, виходячи з розміру мінімальної зарплати в 6-6,5 тис. грн», - йдеться в повідомленні ЄБА.

На думку бізнес-спільноти, такі плани є тривожним сигналом у світлі взятого курсу на збільшення податкового навантаження на оплату праці, та зазначене помилковий напрямок не тільки не призведе до відчутних позитивних результатів для бізнесу і громадян одночасно, а навпаки - може спричинити погіршення наявної ситуації.

«Важливо відзначити, що в разі реалізації озвучених планів відчутно зросте максимальна величина бази нарахування єдиного соціального внеску. При цьому найбільш відчутний удар буде завдано саме по сумлінним платникам податків, які відкрито виплачують заробітну плату своїм працівникам», - підкреслили в ЄБА.

В асоціації також озвучили побоювання, що збільшення податкового тиску на оплату праці в період економічної кризи буде стимулювати зростання сектора «тіньових» заробітних плат. Збільшення «тіньового» сектора створить неконкурентні умови для сумлінних платників податків, а в гіршому випадку - ще й призведе до посилення тиску на сумлінних платників з боку державних органів.

Ризики

«Внаслідок збільшення податкового навантаження на оплату праці можна очікувати зменшення офіційної зайнятості, скорочення витрат на оплату праці та, зрештою, скорочення бюджетних доходів. Враховуючи викладене, наголошуємо, що послідовна позиція асоціації щодо неприпустимості зростання податкового навантаження на оплату праці та про необхідність зниження такого навантаження залишається незмінною», - йдеться в повідомленні.

Представники ЄБА відзначили, що в разі збільшення мінімальної зарплати спільнота буде наполягати, як мінімум, на пропорційному зниженні максимальної величини бази нарахування ЄСВ з метою недопущення зростання навантаження на сумлінних платників. Також асоціація очікує конструктивної дискусії щодо термінів і конкретних механізмів подальшого зниження податкового навантаження на оплату праці, які були б спрямовані як на стимулювання платників сумлінно платити податки та обов'язкові платежі, так і на перешкоджання схемами ухилення від їх сплати.

Хронологія подій

Кабінет міністрів з 1 вересня 2020 року планує збільшити мінімальну зарплату в Україні до 5000 грн з подальшим збільшенням до 6000 грн з 1 січня 2021 року і до 6500 грн з 1 липня 2021 року.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля зростання мінімальної зарплати буде стимулювати споживчий попит на українську продукцію та допоможе привести зарплату до реального прожиткового мінімуму.