"Східне партнерство" - зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу / Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз виділить 17 мільярдів євро для інвестиційного розвитку країн "Східного партнерства".

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив комісар Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства та розширення Олівер Варгеї під час онлайн-виступу на конференції з питань реформ в Україні "Сильна Україна в сильнішій європейській та євроатлантичній родині", яка проходить у Вільнюсі (Литва).

Читайте такожКраїни "Східного партнерства" зможуть отримати від Євросоюзу 2,3 мільярда євро

Відео дня

"Я дуже радий повідомити вам чудову звістку для східних наших партнерів, включаючи Україну, про новий план інвестицій для цього регіону. Ми мобілізуємо 17 млрд євро на інвестиції в цей регіон... Щоб була велика динаміка в економіці та суспільствах цього регіону", - сказав він.

"Східне партнерство": що необхідно знати

"Східне партнерство" - зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на 28 держав – членів ЄС і шість східноєвропейських сусідів ЄС - Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну.

Ініціатива була прийнята 7 травня 2009 р. на Празькому установчому саміті за пропозицією Польщі та Швеції, з метою поглиблення співпраці держав Східної Європи та Південного Кавказу з ЄС та оновлення договірно-правової бази відносин шляхом заміни угод про партнерство і співробітництво на Угоди про асоціацію, створення поглиблених і всеосяжних зон вільної торгівлі, лібералізації візового режиму між ЄС і країнами-партнерами.

2 липня 2021 року в Європейському Союзі представили план співпраці з країнами в рамках програми "Східного партнерства", в тому числі з Україною, на суму 2,3 мільярда євро.