Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до статті 80 закону України "Про освіту" щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти (№ 9425).

Читайте такожЗ 1 січня зарплата викладачів вишів зросте на 20%

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 238 народних депутатів із 301, зареєстрованого в сесійній залі.

Відео дня

Законом встановлюється, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти та пов’язані із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення органом управління можливості користування державним нерухомим майном в межах законодавства.

У відповідному положенні раніше встановлювалося лише, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням.

Як зазначив перший заступник голови Комітету ВР з питань науки і освіти Олександр Співаковський, йдеться, зокрема, про харчування, медичні послуги чи проведення культурних заходів. "Ми повинні побудувати конструкцію, в якій студентам, школярам буде не лише безпечно, але і комфортно навчатися і працювати... Якщо ми цього не зробимо, фактично, з лютого прокуратура повністю зупинить усі договори оренди. І це буде означати, що всі університети, коледжі залишаться без харчування, без медичних послуг", - наголосив депутат.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що починаючи з січня 2018 року регіональні відділення Фонду державного майна України по всій території України "почали відмовляти суб’єктам підприємницької діяльності в укладенні і переукладенні договорів оренди для розміщення на території навчальних закладів - закладів громадського харчування (їдалень, буфетів) та інших важливих соціально-побутових об’єктів, вказуючи причину відмови: "Мета використання об’єкта оренди не відповідає освітньому призначенню".

"Внаслідок цього суб’єктам підприємницької діяльності, які надавали на території вищих навчальних закладів послуги з громадського харчування, відмовлено в укладенні або в продовженні дії договорів оренди, що позбавило працівників та студентів вищих навчальних закладів можливості харчуватися на території навчального закладу", - йдеться в тексті.

Зазначається, що вже існує низка відмов орендарям, які надавали на території освітніх закладів послуги з ксерокопіювання та поліграфії. "Також відмовляють банкам у розміщенні банкоматів, міні-терміналів та терміналів самообслуговування на території освітніх закладів, що є неприпустимим", - зазначає автор законопроекту.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.