Ілюстрація REUTERS

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України роз'яснило, до яких інстанцій або служб можна звернутися жителям будинків, розташованих поблизу будівельних майданчиків, щоб припинити несанкціонований шум.

Читайте такожВ Україні хочуть реконструювати застаріле житло без прив'язки до поверховості будинків

Про це написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"Гуркіт на будівництві по сусідству не припиняється ні вдень, ні вночі - що з цим робити? З таким питанням до мене звернулися в Facebook. Кажуть, що неодноразово викликали поліцію. Але копам нічим виміряти рівень шуму. Як же вплинути на порушника спокою? Є як мінімум три нормативних акти, що захищають ваші права. І це стосується не тільки забудовників, але і взагалі всіх, хто не може вчасно "прикрутити" гучність", - написав він.

Парцхаладзе навів варіанти інстанцій та служб, куди можна звернутися для розв'язання питання з підвищеним шумом на будівельному майданчику: виклик місцевої поліції; звернення до місцевої державної адміністрації (в Києві) або орган місцевого самоврядування; звернення до Держспоживслужби; звернення до контакт-центру міста.

"При написанні заяви до органів державної або місцевої влади можна зібрати підписи мешканців вашого будинку. Фахівці виміряють рівень шуму і зафіксують порушення. В рамках законодавства для порушників настає адміністративна відповідальність. Якщо будівельна організація або кафе на першому поверсі, або взагалі банально ваш гучний сусід продовжують ігнорувати ваші законні вимоги та приписи відповідальних органів, можете звернутися до суду з позовом про порушення ваших прав", - зазначив Парцхаладзе.

За його словами, доказами можуть виступати всі ті документи, які зібрані на попередніх етапах боротьби - виклики поліції, свідчення сусідів, відповіді державних органів, результати медичних обстежень (довідка від лікаря про факти порушень, погіршення слуху, нервових розладів).

Також, Парцхаладзе зазначив, що право на тишу гарантується кожному громадянину відповідно до ст. 24 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення".

"Крім цього, ці права закріплені у правилах благоустрою, де прописані тимчасові проміжки, коли не можна порушувати тишу, і відповідальність за порушення. Наприклад, у нічний час (з 22:00 до 8:00) забороняється співати, кричати, включати музику або здійснювати іншу діяльність у житлових приміщеннях, у дворах житлових районів, у парках та інших громадських місцях, що викликає надмірний шум і може заважати оточуючим. З 21:00 до 8:00 у робочі дні та в будь-який час протягом вихідного або святкового дня заборонено проводити ремонт без погодження з мешканцями прилеглих будинків, житлових приміщень", - додав заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, Мінрегіон має намір зробити обов'язковою установку спеціально обладнаних спусків у воду і пандусів, окремих зон для безпечного купання та інших зручностей для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп при проектуванні або реконструкції громадських пляжів.