Ілюстрація REUTERS

Від послаблення санкцій постраждали європейські металурги та спотворилась конкуренція, натомість РФ отримала право заробляти мільярди на війну. Зараз йде обговорення чергового пакету санкцій, і Україні потрібно активізувати свою позицію - щоб домогтися суворіших санкцій для російської металопродукції. Про це заявив президент ОП Укрметалургпром Олександр Каленков.  

"На послабленні санкцій  наполягли дві країни, Чехія та Бельгія, в яких знаходяться виробничі активи НЛМК - Новоліпецького металургійного комбінату. При цьому я дуже сумніваюся, що та ж Чехія чи Бельгія, не кажучи вже про інші країни, виграють від такого рішення. Але Російська Федерація накачувала останні десятиліття величезні кошти на лобіювання своїх інтересів у Євросоюзі", - зауважив Каленков. 

За його словами, завдяки цьому лоббі РФ домоглася рішення про відстрочку запровадження обмеження на російський сляб ще на чотири роки, до 2028 року. Це дасть щорічно мільярди доларів у скарбничку Російської Федерації. 

Відео дня

"Це підтримка НЛМК, ексклюзивного постачальника низки сталей у оборонну промисловість РФ. І це рішення, яке б'є, в тому числі по сумлінним металургам ЄС. Це помилка з боку Єврокомісії, і ми сподіваємося, що до цього питання Єврокомісія повернеться найближчим часом", - наголосив експерт. 

ін нагадав, що Україна має зараз активізувати свою позицію та домогтися відновлення санкцій проти російських металургійних олігархів. 

"Зараз розглядається черговий пакет санкцій, і можна переглянути попередні рішення. Тому всій вертикалі України, всім відомствам, які задіяні, потрібно активізувати роботу. Показати, по-перше, що посилення санкцій вдарить по економіці Росії, і що це допоможе європейській металургії. За посилення санкцій виступає і Асоціація металургів ЄС. Але потрібна і активна позиція наших чиновників", - переконаний Каленков.

Нагадаємо, у грудні ЄС запровадив вже 12 пакет санкцій проти РФ. Він передбачає заборону на імпорт російського чавуну та відновлюваного заліза, однак ця заборона запрацює тільки через 2 роки. Водночас, була продовжена дія квот на російські сляби ще на чотири роки. Попередні санкції на імпорт слябів запровадили у жовтні минулого року, у рамках 8-го пакета санкцій: тоді було ухвалено рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024-го у межах встановлених квот, а з 1 жовтня 2024 року імпорт має припинитися. Однак 12-й пакет санкцій фактично послабив раніше введені обмеження.

У свою чергу Європейська сталеливарна асоціація (EUROFER) розкритикувала це рішення: там заявили, що це історична помилка, яка викривлює конкуренцію на європейському ринку та підживлює порочну систему, яка не тільки послаблює санкції ЄС проти РФ, але й суперечить кліматичним цілям блоку.