Фото УНІАН

Ніхто б не кинув в уряд камінь через складність прогнозування і виконання планів під час пандемії COVID-19, тому що це реально важко. Інша справа – якщо це маніпуляція цифрами в момент серйозної турбулентності в країні.

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook пише експерт з питань публічних фінансів Ради Європи Катерина Майнзюк.

«Графік нижче – це історія перемоги, наприклад, для одного з податків (ПДФО). Помаранчева лінія – план збору податку, уряд сам собі виставляє на кожен місяць, так звані помісячні індикативи. Синя лінія – це історичне середнє цих надходжень, тобто скільки фактично збиралося в цей місяць в попередні роки (з урахуванням інфляції). Цікаво, що помісячні індикативи для перших чотирьох місяців виставлені на рівні, більш високому від історичного. Індикативи для травня-серпня – навпаки, незвично низькі», – зазначає експерт.

Відео дня

За її словами, поточні індикативи – це графік виконання вже зниженого у зв'язку з пандемією COVID-19 річного плану.

«Також нагадаю, що жорсткий карантин був саме в березні-квітні, проте, уряд досі вважає, що тоді були підстави зібрати значно більше, ніж у попередні роки. Ніхто б не кинув в уряд камінь через складність прогнозування і виконання за часів ковіда, тому що це реально важко. Інша справа – якщо це маніпуляція цифрами в момент серйозної турбулентності в країні», – пояснила експерт.

Інший експерт Ради Європи Юрій Джигир зазначив, що представлена на графіку картина досить проста.

«У перші чотири місяці року ми зазвичай збирали 6.4% – 8.1% від річного плану; офіційний індикатив поставлений вище історично середнього показника: 7.7% – 9.6% відповідно. Наступні чотири місяці ПДФО зазвичай збирався активніше 7.8% – 9.1% від річного плану; офіційний індикатив поставлений нижче історичного показник: 7.3% – 8.4% відповідно», – пояснив маніпуляційні дані Юрій Джигир.

Як раніше повідомлялося, графік надходжень від ЄСВ у 2020 році з квітня по серпень включно показує серйозне відхилення від планів.