REUTERS

Візи в Польщу не може видавати рекрутингова компанія через конфлікт інтересів. Таку думку висловила експерт ринку працевлаштування Тетяна Пашкіна, коментуючи можливість повторного вибору консорціуму компаній Personnel Service (Польща) і TLScontact переможцями тендеру на видачу польських робочих віз українцям, пишуть Коментарі.

"На думку експерта, якщо повторно оголосять переможцем консорціум за участю польської рекрутингової компанії, то доведеться закривати її бізнес із посередництва у працевлаштуванні. Іншим варіантом буде скасування тендеру і проведення нового відбору вже без участі рекрутерів для уникнення конфлікту інтересів", - йдеться в матеріалі. 

"Уже понад три місяці тривають розгляди навколо тендеру з вибору візового оператора. Наскільки я знаю, контракт чинного візового центру закінчується у жовтні. Куди українці будуть нести документи — не зрозуміло", - пояснив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Відео дня

Адвокат, кандидат юридичних наук, голова адвокатського об'єднання "Войченко і Дульський" Сергій Войченко вважає, що підсумки тендеру не можуть підвести через складність процедур.

"Чому поляки затягують? Можливо, не можуть перераховувати, можливо, приймають рішення про оголошення нового тендеру. Адже там були питання щодо наявності корупційних зв'язків у компанії-переможця. Результати тендеру скасували. Чи підтвердяться там корупційні зв'язки? Це питання польської сторони, її правоохоронців", - зазначив Сергій Войченко.

Тетяна Пашкіна впевнена, що першим, хто почне обурюватися, якщо потік робочих рук з України застопориться, будуть польські підприємства.

"Якщо виникнуть проблеми, роботодавці з польського боку "потрусять" свій уряд - комусь буде не до сміху", - сказала вона.

Як повідомлялося, посольство Польщі в червні оголосило компанії Personnel Service (Польща) і TLScontact групи Teleperformance (Франція) переможцем тендеру з вибору візового оператора. Підсумки тендеру оскаржили через виключення з нього трьох учасників. Національна Апеляційна палата в кінці серпня вирішила повернути в конкурс одного з учасників і перерахувати бали. До цього часу немає інформації, хто став переможцем тендеру.

ЗМІ писали про можливе лобіювання інтересів польської фірми через дружбу її реального керівника з прем'єром Польщі.