Мінрегіон запускає механізм "будівельної амністії" / фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України запускає механізм «будівельної амністії» для об'єктів незначного класу наслідків (СС1), побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

Читайте такожВ Україні змінять вимоги до розміру вікон

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Відео дня

За його словами, цього рішення очікують дуже багато громадян, оскільки кожне п'яте звернення до Державної архітектурно-будівельної комісії сьогодні стосується саме «будівельної амністії».

«Вже днями Мін'юст опублікує наказ Мінрегіону про порядок обстеження та прийняття в експлуатацію таких об'єктів. У першу чергу це стосується приватного сектору, який раніше не встиг зареєструвати документи на свої будинки, дачні або садибні будинки, гаражі, що були побудовані до 2015 року й мають площу не більше 300 кв. м. Ми продовжуємо строк прийняття в експлуатацію таких будинків», - написав Зубко.

За словами міністра, порядок розроблено на виконання Закону №3696 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» про продовження строку прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт».

«Порядок обстеження та прийняття в експлуатацію, який ми впроваджуємо, дуже простий. Він не вимагає від українців зайвих довідок. Головне, щоб побудований об'єкт відповідав цільовим призначенням земельної ділянки, будівельним нормам і пройшов технічну інвентаризацію. Орган державного архітектурно-будівельного контролю зобов'язаний прийняти об'єкт в експлуатацію після технічного обстеження протягом 10 днів із моменту подачі заяви», - написав Зубко.

Як повідомляв УНІАН, податок на нерухомість в Україні було введено на початку 2015 року з набранням чинності новим Податковим кодексом. Ним оподатковуються квартири площею понад 60 квадратних метрів і будинки площею понад 120 квадратів. Процентну ставку податку визначають місцеві ради.

Оподаткуванню також підлягає загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частин (гаражі, господарські будівлі, майстерні, офісні приміщення тощо).

У 2017 році до місцевих бюджетів від юридичних і фізичних осіб надійшло понад 2,4 млрд грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У 2018 році платники податку сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за звітний 2017 рік.