Що робити, якщо пропав мобільний зв'язок та Інтернет /фото ua.depositphotos.com

Під час бойових дій в Україні є загроза, що російські окупанти можуть вивести з ладу об'єкти зв'язку, точки обміну трафіком, а також вузлові станції. У цьому випадку будуть працювати мережі тих операторів, у яких більше резервних або альтернативних каналів зв'язку.

Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання у Facebook.

Якщо таких атак не буде, то зв'язок залишиться, але можуть бути проблеми з її стабільністю і якістю.

Відео дня

Мережі українських операторів можуть працювати з перебоями, якщо будуть тривалі проблеми з електропостачанням. У всіх операторів є свої генератори, але їх на довго не вистачить. Їх можуть використовувати для захисту об'єктів інфраструктури, але це приватне питання. При цьому наголошується, що в разі відсутності електропостачання абонентські пристрої так само не будуть працювати.

Крім того, проблеми з якістю і стабільністю мережі можуть виникнути в разі відключення базової станції.

Зв'язок в Києві

У Києві розташовані головні вузли і точки обміну трафіку. Теоретично окупанти могли вивести з ладу, але ці ризики не виправдалися. Більш того, оператори зв'язку зараз вживають заходів щодо розміщення резервних систем управління мережами в безпечних локаціях.

Водночас українцям нагадали, що у 2014 році подібні ситуації були. Кабельні колодязі підпалювали та виводили з ладу.

Який інтернет стабільніший в умовах війни

В Україні близько 2 тисяч операторів по всій країні, які надають послуги інтернету. У них є альтернативні маршрути, а кілька десятків операторів мають свої захищені канали закордоном - в цьому випадку зв'язок буде більш стабільною, а ситуація менш критичною в порівнянні з мобільним інтернетом.

Попри окремі аварії, і мобільний, і фіксований зв'язок працюють досить стабільно на територіях, де не ведуться бойові дії. На територіях ведення бойових дій відновлення роботи мереж ускладнене через небезпеку для ремонтних бригад та відсутність електропостачання. На територіях, контрольованих військами РФ, часто виводяться з ладу базові станції мобільного зв'язку.

На що може вплинути відключення або нестабільний зв'язок

Інтернет використовується у всіх галузях. Тому банки будуть працювати з перебоями, великі інфраструктурні об'єкти залишаться без зв'язку, і це проблема. Решта галузей будуть паралізовані без Інтернету.

Як будуть комунікувати органи державної влади

У влади є захищені мережі. Цим займається Держспецзв'язок - державний орган, що забезпечує захищеним зв'язком інші державні органи. Ці мережі будуть працювати безперебійно.

Чи може супутниковий зв'язок бути альтернативою

Завдяки супутникового зв'язку надаються послуги і голосового зв'язку, і супутникового інтернету. Це один з альтернативних варіантів, але в Україні почала роботу компанія Starlink і вже доставила перші термінали. Цей продукт дає більш високоякісний доступ в Інтернет, ніж звичайні супутникові телефони, але не слід чекати, що під час військових дій термінали Starlink будуть доступні у вільному продажу. Вони розподіляються між військовими та органами влади для забезпечення стабільного зв'язку.

Як підготується до відключення інтернету і мобільного зв'язку

  • необхідно зарядити портативні прилади зв'язку;
  • встановити будь-який додаток, який використовує Wi-Fi та Bluetooth.

Варто відзначити, що цивільні радіостанції широко використовуються військовими, тому не треба розраховувати, що їх можна буде купити в магазині. Крім того, є ризики придушення їх роботи або прослуховування розмов.

При цьому зараз можуть бути проблеми і затримки з підключенням до фіксованого зв'язку в регіонах, де немає бойових дій.

Якщо зникла мережа певного оператора мобільного зв'язку, то можна скористатися послугою "національний роумінг"

false