Ілюстрація REUTERS

В Україні з 1 вересня набули чинності нові зміни в державні будівельні норми (ДБН) при проектуванні доріг загального користування.

Читайте такожОбіцянки нового прем'єр єра: виконати капремонт 24 тисяч кілометрів доріг

Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон).

Відео дня

"Вони (зміни – УНІАН) ввели нову рекомендаційну норму – передбачати відповідні інженерні мережі для дорожньої технологічного зв'язку при реконструкції чи новому будівництві доріг першої категорії міжнародного значення", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що зміни до ДБН дадуть можливість проектувати на трасах так звані SOS-станції – станції екстреної зв'язку для виклику необхідної допомоги або евакуатора.

"Зазвичай за кордоном такі SOS-станції розташовуються кожні 500 метрів – 2 кілометри уздовж траси для виклику необхідної допомоги: поліції, швидкої або евакуатора - у разі екстреної ситуації на дорозі. У нових змінах до ДБН ми прописали рекомендацію облаштовувати їх на найбільших українських трасах", - цитує прес-служба заступника міністра Лева Парцхаладзе.

У повідомленні сказано, що проектувальник індивідуально на кожному конкретному об'єкті повинен визначати, як саме будуть виглядати SOS-станції, як вони будуть укомплектовані, на якій відстані та через який проміжок часу повинні прибути відповідні служби.

Парцхаладзе додав, що дані зміни дозволять підвищити безпеку водіїв авто і їх пасажирів на дорогах у разі виникнення можливих надзвичайних ситуацій.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.