У Латвії заборонять перебування автомобілів з номерами Росії та Білорусі / фото ua.depositphotos.com

Міністерство юстиції Латвії подасть до Сейму законопроект, який заборонятиме перебування в країні автомобілів із реєстраційними номерами Росії та Білорусі. 

Як повідомляє профільне відомство, даний законопроект дасть змогу країні легально конфісковувати автомобілі, що зареєстровані в Росії та Білорусі. 

У Мін'юсті пояснили, якщо транспортний засіб не буде перереєстровано або вивезено з Латвії протягом трьох місяців, то будуть санкції, включаючи конфіскацію автомобіля.

Відео дня

"Кожен гість, який приїжджає до Латвії, має поважати закони та порядок нашої країни. Перетин кордону Євросоюзу на транспортному засобі, зареєстрованому в Росії, а отже, і перебування в Латвії, є порушенням санкцій", - зазначила Інесе Лібіні-Егнере. 

За її словами, якщо авто з російськими та білоруськими номерами не будуть вчасно перереєстровані, їх зможуть конфіскувати на користь України для підтримки її армії на передовій. 

Зазначається, що Мін'юст Латвії ґрунтує зміни в законодавчій базі на роз'ясненні Єврокомісії, в якій ідеться про те, що санкції проти Росії поширюються на особисті транспортні засоби громадян Росії з реєстрацією РФ.

Європейська комісія зазначила, що відповідне та пропорційне застосування санкцій є компетенцією кожної країни-члена. Зміни, заплановані в Латвії, також введуть заборону на транспортні засоби, зареєстровані в Білорусі, враховуючи санкції, введені ЄС проти Білорусі. 

Заборона на в'їзд авто з російськими номерами 

У вересні 2023 року митниця Німеччини розпочала вилучати у росіян при в'їзді в країну авто з номерами РФ. 10 вересня цього року Європейська комісія підтвердила, що громадянам країни-агресора заборонено в'їзд до країн Євросоюзу на особистих авто, які зареєстровані в РФ. 

Починаючи з 17 вересня автомобілі, які зареєстровані в Росії, не мають права в'їжджати до Польщі.

20 вересня стало відомо, що Норвегія найближчим часом може закрити в'їзд для російських автомобілів. При цьому в Норвегії вже діє заборона на імпорт автомобілів з російськими номерами.

Вас також можуть зацікавити новини: