У Мінфіні заявили, що рішення про виділення коштів приймалося парламентом / Ілюстрация REUTERS

На сьогоднішній день потреби медицини в зв'язку з пандемією коронавируса повністю забезпечені.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте такожВ Україні з коронавірусного фонду витратили 25 мільярдів гривень

Відео дня

Говорячи про використання грошей з COVID-фонду, міністр зазначив: "Вас хвилює, чому ми з фонду дали кошти на будівництво доріг? Поясню: ми забезпечили зарплату лікарям, засоби захисту, ШВЛ, кисневі маски та все необхідне обладнання. Потреби медицини повністю забезпечено".

"Ми забезпечили зарплату лікарям, засоби захисту, ШВЛ, кисневі маски та все необхідне обладнання. Потреби медицини повністю забезпечено", - заявив Марченко

За словами міністра також зараз практично розв'язане питання часткового безробіття.

"Більш того: по частковому безробіттю питання 3-4-й місяць поспіль закривається, ми збільшили фінансування", - зазначив міністр і додав, що рішення про виділення коштів з коронавірусного фонду приймалося парламентом.

"Рішення про виділення коштів з ковідовского фонду на дороги прийняла Верховна Рада. Я не бачу в цьому проблеми, кошти пішли в економіку", - заявив Марченко.

Звіт Рахункової палати

Станом на 10 вересня 2020 року Рахункова палата повідомила, на що пішли гроші з фонду боротьби з коронавірусів. Уряд України розподілив всі 66 мільярдів гривень з фонду боротьби з COVID-19, при цьому на той момент було витрачено близько третини коштів - 19,5 мільярда гривень.

На що витратили частину фонду боротьби з коронавірусів

8,9 мільярда гривень - виплати по безробіттю і частковому безробіттю, на дітей ФОПів, страхові виплати та матеріальну допомогу медикам; 7,6 мільярда гривень - на дороги; 2,7 мільярда гривень - доплати до зарплати співробітникам МВС, МОЗ, виконавчої служби та іншим; 262 мільйони гривень - закупівля обладнання, засобів індивідуального захисту.

За шістьма бюджетними програмами не здійснювалося витрати на 14 мільярдів гривень. Зокрема, 6 мільярдів гривень не були виплачені МОЗ на доплати до зарплат медиків, ще 5,3 мільярда не були використані на закупівлю обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров'я.

На що не вистачило грошей з фонду боротьби з коронавірусом

За розрахунками фахівців Рахункової палати, у фонді недостатньо коштів для реалізації трьох бюджетних програм - доплати поліцейським, допомоги по частковому безробіттю та виплати допомоги на дітей ФОПів.

Як розподіляли коронавірусні гроші

  • 13 квітня 2020 року Верховна Рада прийняла зміни до закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусів обсягом 64,7 млрд грн. Більше половини коштів цього фонду було направлено на ремонт доріг. 18 квітня зміни підписав президент.
  • Станом на 1 липня 2020 року, Кабінет міністрів України розподілив 19 мільярдів гривень на боротьбу з COVID-19.
  • 6 липня 2020 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова звернулася до Кабінету міністрів з проханням виділити 14,5 млн грн з Фонду боротьби з COVID-19. 10 млн грн з них планувалося витратити на ремонт адміністративної будівлі, 3,5 млн грн - на створення веб-сайту, а також 1 млн грн - на відрядження в рамках національного превентивного механізму.
  • 21 липня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що коштів спеціального фонду по боротьбі з коронавірусом, який був створений при секвестр державного бюджету, досить, щоб пом'якшити вплив кризи на всі галузі економіки та соціальну сферу в Україні.
  • 22 липня 2020 року стало відомо про те, що Кабінет міністрів має намір виділити 2 млрд грн зі спеціального фонду по боротьбі з коронавірусів на сферу освіти та науки.
  • 24 липня 2020 року Мінфін оприлюднив інформацію про те, що уряд України вже розподілило 66 млрд грн з фонду по боротьбі з COVID-19.
  • 5 серпня 2020 року Кабмін виділив Фонду держмайна 48 мільйонів гривень з Ккоронавірусного фонду.
  • Станом на 21 серпня 2020 року в Україні з коронавірусного фонду витратили 25 мільярдів гривень.