Успіхи 'Великого будівництва' дозволять українським дорожнім компаніям вийти на міжнародний ринок – Мінінфраструктури

Зміни у галузі дорожнього будівництва, які запустила у 2019 році програма Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", у найближчі роки відкриють для українських компаній міжнародний ринок. Про це написав у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Наразі в Україні близько 20 потужних компаній, які постійно конкурують між собою і вибудовують довгострокові моделі розвитку. Інтерес до українського дорожнього ринку висловлюють світові лідери галузі. Очікуємо нових гравців в Україні та впевнений, що вже до 2024 року і вітчизняні компанії виходитимуть на міжнародні інфраструктурні ринки", - сказав Кубраков за підсумками міжнародного конгресу "Дороги майбутнього".

Успіхи 'Великого будівництва' дозволять українським дорожнім компаніям вийти на міжнародний ринок – Мінінфраструктури

Так, серед успіхів програми - підвищення мінімальної зарплати дорожників. Тепер вона складає 11 тис. грн, що зафіксовано у галузевій угоді.

Відео дня

"100 000 нових дорожників, мостобудівників, інженерів — це свідчення того, що працювати в Україні нарешті вигідно та престижно", - наголосив міністр.

Серед реформ, які ще втілюються, є імплементація міжнародних стандартів ціноутворення. Замінити наявну радянську ресурсну систему, яка розрахована виключно на планову економіку, покликаний законопроєкт № 2234 – його парламент розгляне вже цього року.

Успіхи 'Великого будівництва' дозволять українським дорожнім компаніям вийти на міжнародний ринок – Мінінфраструктури

Крім цього, триває реформа ДАБІ, яка дозволить дорожникам відмовитися від практики поточного середнього ремонту на користь капітального.

"Зараз є нова структура – ДІАМ, а весь процес подачі та отримання документів оцифрований, наступний крок – повна автоматизація, для цього ще потрібно прийняти законопроєкт №5655", - пояснив Кубраков.

Паралельно в Укравтодорі продовжується впровадження антикорупційних стратегій за підтримки європейських партнерів. В рамках спільного з ЄБРР проєкту Укравтодор стане першою державною інституцією, сертифікованою за міжнародною системою CIPS. В установі також почав діяти план антикорупційних заходів, розроблений Базельським інститутом державного управління.

"Здійснені та заплановані реформи мають забезпечити сталість результатів "Великого будівництва" у майбутні роки", - підкреслив Кубраков.

Раніше повідомлялося, що цього року в Україні програма президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" охопила рекордні 6500 км державних та місцевих доріг.