За 2 роки ми не впізнаємо Укрзалізницю – міністр про 'Велике будівництво' на УЗ

На українській залізниці починаються масштабні перетворення, які мають повністю трансформувати галузь, принести нові інвестиції та європейську якість перевезень.

Про це за підсумками форуму "Велике будівництво: нова залізниця" заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він повідомив, що 2021 рік став стартовою точкою для реалізації програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" на Укрзалізниці, яка повністю зміниться за наступних 2 роки.

Відео дня

"До 2024 року ми забезпечимо швидкісне сполучення між усіма обласними центрами України. Цього року розпочали з Черкас — наступні Ужгород, Чернівці, Луцьк, Житомир, Чернігів, Суми, Кропивницький, Миколаїв, Херсон та Маріуполь. Щоб втілити це в реальність, ми розгортаємо масштабну електрифікацію колій. У найкращі роки УЗ електрифікувала по 100 км на рік, ми плануємо електрифікувати щонайменше 500 вже до 2024 року", - розповів Кубраков.

Паралельно відбуватиметься оновлення вантажного рухомого складу. До 2024 року збудують 20 тисяч вантажних вагонів, до 2028 – ще 25,8 тисяч.

Міністр також нагадав, що у найближчі роки буде побудовано та оновлено 650 спальних вагонів, 20 дизельних поїздів, 80 сучасних електричок, 60 модернізованих поїздів, 12 потягів для "Інтерсіті".

"На два наступні роки ми маємо план дій для залізниці. Для його виконання є все необхідне – політична воля, фінансування, готовність УЗ та ринку. Рахуємо відсьогодні — за два роки ми вже не впізнаємо Укрзалізницю", - наголосив Кубраков.

Нагадаємо, 9 листопада під час форуму "Велике будівництво: нова залізниця" президент Володимир Зеленський оголосив про початок трансформації Укрзалізниці за програмою "Велике будівництво".