Олег Ляшко / фото УНІАН

Президентська виборча кампанія примітна моноакцентним домінуванням геополітичної мілітаристської тематики. Чинна влада, що не дивно, всіляко намагається піти від чесного діалогу про тарифи, пенсії, зарплати. На тлі загальної «соціальної мовчанки» помітно виділяється лідер Радикальної партії, який послідовно піднімає наболілі народні проблеми.

Дисбаланс інформаційної передвиборної панелі зауважив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

«В інформаційному порядку виборів все більше домінують геополітичні питання з моноакцентом на Мінські угоди, конфлікт на Донбасі, інші питання. Соціальні теми відійшли на другий план. І це не дивно. Адже зусилля чинного Президента спрямовані подалі від соціальної, тарифної тематики, оскільки Петру Порошенку мало, що можна записати в актив. І дуже важливо те, що завдяки лідеру Радикальної партії, соціальна тематика все ж звучить, як би її не намагалися «поховати» інші кандидати», - вважає Карасьов.

Відео дня

Політолог звернув увагу на те, що саме соціальна риторика сьогодні найбільш близька і чутна виборцем. І Ляшко варто віддати належне: він послідовно дотримувався соціально-спрямованого порядку раніше, залишився вірний йому і сьогодні.

«Лідер «радикалів» дуже активно розширює географію електорального впливу на промислові регіони Східної та Південної України. Він зустрічається з людьми і акцентує увагу на вирішенні найболючіших для кожної конкретної людини проблем. Для людей це набагато важливіше порожніх розмов про геополітику. Вони хочуть бачити зміни у власному житті вже сьогодні, незважаючи на те, чи буде Україна в ЄС, НАТО чи ні. Тому, в регіонах люди чують Ляшко, адже він говорить про зниження комунальних тарифів, підвищення мінімальних зарплат, соціальних новацій у системі пенсійного законодавства та інші важливі речі. За великим рахунком, Ляшко єдиний, хто сьогодні говорить про реальні соціально-справедливі перспективи держави. І це не випадково знаходить відгук у все більшої частини виборців, про що яскраво свідчать останні соціологічні дослідження електоральних симпатій», - констатує директор Інституту глобальних стратегій.

Одна з ініціатив Радикальної партії – встановлення справедливої моделі оподаткування заробітних плат. Олег Ляшко виступає з ініціативою звільнення від сплати податку громадян, які отримують мінімальну зарплату. Крім того, лідер «радикалів» має намір домогтися скасування законодавчої норми, відповідно до якої оподатковуються тільки перші 50 тис. грн зарплати, тоді як з іншої частини доходів відрахування не провадяться. На думку Ляшка, замість бідних податки повинні платити багаті, в тому числі – державні чиновники, чия зарплата обчислюється мільйонами.