В поліції не вважають нинішню виборчу президентську кампанію бруднішою за попередню / фото УНІАН

У Національній поліції назвали найпоширеніші схеми впливу на волевиявлення виборців.

Як передає кореспондент УНІАН, на брифінгу заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції Максим Цуцкірідзе повідомив про чотири такі схеми.

Читайте такожМасштабна скупка голосів: ЗМІ розповіли, як у Києві працює "сітка" Порошенка на виборах (інфографіка)

Відео дня

«Можна виокремити чотири схеми підкупу. Це збір анкетних даних громадян під час проведення соціальних опитувань, анкетувань, під час яких ставляться питання щодо пріоритетності для опитуваних кандидатів у президенти. Встановлюється така пріоритетність, а хто сумнівається в ній, тому так звані анкетологи намагаються переконати на користь певного кандидата. Друга схема - це схема телефонних дзвінків з пропозицією проголосувати за кандидата. Третя схема полягає в наданні подарунків з агітаційною символікою, але якщо такий подарунок коштує понад 58 гривень, то це підкуп, а не агітація. Остання схема, яку ми зафіксували, - виплата матеріальної допомоги за умови голосування за певного кандидата», - сказав він.

Цуцкірідзе додав, що кількість кримінальних проваджень, відкритих за фактами порушень виборчого законодавства під час президентської кампанії 2019 року порівняно з 2014 роком, суттєво зросла.

Він пов’язує це зі зміною в законодавстві, оскільки зараз поліція фіксує всі без виключення заяви про порушення. Також, за словами Цуцкірідзе, криміналізовано порушення виборчого законодавства, які на попередніх виборах або взагалі не підпадали під категорію правопорушень, або ж не тягли за собою кримінальної відповідальності.

Цуцкірідзе наголосив, що в поліції не вважають нинішню виборчу президентську кампанію бруднішою за попередню.

Як повідомляв УНІАН, з початку виборчої кампанії відкрито 189 кримінальних проваджень за фактами порушень виборчого законодавства.

Станом на 21 березня територіальними органами поліції загалом зареєстровано 3,5 тис. заяв та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом. Найбільша кількість таких заяв та повідомлень зареєстрована у Києві, Дніпропетровській, Донецькій, Вінницькій, Одеській та Київській областях.

1,9 тис. фактів пов’язані з незаконною агітацією, 490 – з підкупом виборців, 269 – з хуліганством та ін.

Складено 594 протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, за 661 фактом проводиться перевірка згідно із законом «Про звернення громадян».