28 березня суд відмовив у задоволенні позову / УНІАН

Кандидат на пост президента України в особі уповноваженого представника до Центральної виборчої комісії звернувся з позовом до ТОВ «Гугл» про визнання протиправними дій щодо поширення інформації.

Про це йдеться в рішенні суду Подільського району Києва.

У матеріалах справи говориться, що 20 березня 2019 року в пошуковій системі Google було виявлено поширення матеріалу, який займав першу позицію в її видачі. Розміщений матеріал, за твердженням позивача, містив недостовірну інформацію про кандидата і поширювався з маркером «Реклама». Це свідчить про те, що він був проплачений.

Відео дня

Читайте такожПолковник втомився: Гриценко заявив, що балотуватися в президенти більше не буде (відео)

На думку позивача, протиправні дії ТОВ «Гугл» полягають у тому, що пошукова система поширила недостовірну інформацію про кандидата, вивівши посилання на сайт на перше місце в пошуковій системі.

У рішенні суду не вказується ім'я кандидата, проте наголошується, що ЦВК зареєструвала його постановою № 62 від 15 січня 2019 року. Слід зазначити, що під цим номером був зареєстрований Анатолій Гриценко.

Також в рішенні немає інформації про сайт, який поширював інформацію про кандидата. У той же час згадується, що інформація містила наступне висловлювання: «Даний сайт зроблено з метою пролити світло на корупційні діяння ОСОБА_1 та вберегти Україну від лап шахрая», яке містить неправдиві відомості про кандидата.

Якщо ввести цю фразу в пошуковику Google - видасть тільки один сайт, де є такий вислів, - grytsenko.net.

28 березня суд відмовив у задоволенні позову.

"Під час дослідження доказів по справі 28 березня 2019 суд здійснив пошуковий запит на сайті www.google.com по ключовому слову «ОСОБА_1», однак на першій позиції пошукова система запропонувала інше посилання..." - йдеться у рішенні.

Таким чином суд прийшов до висновку, що матеріали справи не містять доказів про те, що ТОВ «Гугл» поширювала неправдиву інформацію про кандидата в президенти шляхом розміщення спірного посилання і виведенням матеріалу на перше місце в пошуковій системі.

Суд також звернув увагу на ту обставину, що в матеріалах справи відсутні докази того, що саме ТОВ «Гугл» є власником сайту www.google.com, тоді як власником може бути й інша особа, у тому числі засновник українського суспільства - Google International LLC.