Як голосувати на виборах 2020 / фото УНІАН

Сьогодні в Україні проводяться місцеві вибори, де ми будемо обирати депутатів обласних, районних, міських, селищних і сільських рад, а також міських, селищних і сільських голів, мерів міст. УНІАН розповість, як проходить процес виборів і як проголосувати, щоб ваш голос зарахували.

Де і коли проводяться місцеві вибори?

Виборчі дільниці працюють у неділю 25 жовтня з 8:00 до 20:00. Детальна інформація про місцеві вибори є на сайті Державного реєстру виборців. Знайти найближчу до вашого будинку ділянку ви можете в Особистому кабінеті виборця у розділі "Пошук ділянки " (приклад на скріншоті нижче).

Як знайти найближчу виборчу дільницю на карті / фото скріншот

Як проходять місцеві вибори в Україні

Читайте такожСтало відомо, скільки українців вважають підкупи на виборах нормою: цифри вражають У невеликих населених пунктах (до 10 тисяч осіб) голосування проходитиме за мажоритарним принципом. У такій системі кандидат може висуватися не від партії, а самостійно. З усіх кандидатів депутатами стануть від 2 до 4 осіб, які наберуть найбільшу кількість голосів.

Відео дня

У населених пунктах від 10 тисяч осіб голосування проходить за пропорційною системою. Балотуватися можуть тільки партії. Мандати отримають партії, які наберуть більше 5% голосів.

Як обирають мера міста

У містах з населенням понад 75 тисяч осіб вибори мера можуть пройти в 2 тури. Якщо ніхто з кандидатів не набере більш як 50%, буде призначено другий тур. В менших населених пунктах мер буде обраний більшістю голосів.

Як виглядає бюлетень на місцевих виборах

У великих населених пунктах (понад 10 тисяч населення) видадуть нові бланки для голосування. У бюлетені буде два віконця. У першому віконці зліва потрібно поставити галочку або плюс за партію, яку ви вибираєте. 

Фото: Громадянська мережа ОПОРА / Facebook

Кожен кандидат позначений своєю цифрою. У віконці справа потрібно написати цифру кандидата, якого ви підтримуєте. Кандидат повинен належати до партії, яку ви відзначили в першому віконці. Якщо ви не поставите номер кандидата, а тільки позначку за партію, то ваш голос зарахують.

Зверніть увагу, що якщо номер кандидата не двозначний, то перед цифрою у віконці обов'язково потрібно намалювати цифру нуль (03, 07 і т. д.)

Як написати цифру показано на зображенні нижче.

Зразок написання цифри у віконці / фото ОПОРА

У містах з населенням менше 10 тисяч виборці отримають бюлетені старого зразка. У них виборцю потрібно просто поставити галочку навпроти імені депутата. Виглядають вони ось так.

Бюлетені в маленьких населених пунктах / фото ОПОРА

Скільки бюлетенів буде на виборах 

У більшості випадків виборці заповнюють 4 різних бюлетенів:

1) мер міста/селищний/сільський голова;

2) депутати міської/селищної/сільської ради;

3) депутати районної ради;

4) депутати обласної ради.

Виборці отримають 2 бюлетені в Києві: за мера міста та депутатів міської ради. В Луганській і Донецькій буде 3 бюлетені: за міських / селищних / сільських голів, депутатів міських / селищних / сільських рад та депутатів районної ради. 5 бюлетенів одержать жителі Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави та Херсона - у них додатково оберуть депутатів районних рад у місті.

Бюлетені друкуватимуться на кольоровому папері. Значення кольорів бюлетенів на фото:

Значення кольорів бюлетенів / фото ОПОРА

Що робити якщо ви зіпсували бюлетень

Якщо ви випадково зіпсували бюлетень або не там поставили позначку - зверніться до членів виборчої комісії. Після письмової заявки вам видадуть новий бюлетень замість зіпсованого.

Як проходитиме "опитування Зеленського"

25 жовтня на дільницях також проводитиметься народне опитування, організоване Володимиром Зеленським. В якій формі буде проводитися опитування - поки не відомо. Можливо, людей будуть опитувати усно на виході з дільниць. "Слуга народу" заявили, що партія не буде використовувати свою символіку під час опитування.

Читайте також на УНІАН: