Берлін. 23 червня. УНІАН. Депутат Верховної Ради України Тарас ЧОРНОВІЛ вважає, що Росія фактично переклала проблему із забезпечення транзиту газу до Європи на Україну.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив 22 червня в Берліні на конференції “Росія, Україна та Східне партнерство ЄС”, організованій неурядовою Німецькою Радою із зовнішньої політики.

“Раніше закачувався газ (до підземних сховищ газу – УНІАН) або “Газпромом”, або посередниками. Цього року  ця система була зламана, і Росія сказала, що вона не може цього робити. Проблема була перекладена на Україну, і Україна, по суті, взяла цю проблему на себе”, - сказав він.

Відео дня

Депутат зазначив, що в таких умовах, тим більше під час світової економічної кризи Україні самостійно навряд чи вдасться розв’язати проблему закачування газу до ПСГ у кількості, необхідній для забезпечення надійного транзиту газу до Європи взимку під час пікових навантажень.

За його словами, на сьогодні існує чотири варіанти вирішення проблеми. Перший полягає у поверненні старої схеми, коли Росія самостійно закачує газ і оплачує Україні його зберігання, але цей варіант навряд чи влаштує Росію. Другий варіант, коли зберігається нинішнє статус-кво означатиме не реалістичність забезпечення Україною закачування необхідних обсягів газу. Третім варіантом, за словами депутат, є перехід Росії до продажу газу західним партнерам на кордоні Росія-Україна, щоб вже вони домовлялися з Україною про умови транзиту та зберігання газу в ПСГ. Однак, цей варіант, також навряд чи влаштує повністю Російську Федерацію, вважає депутат.

Четвертий варіант, за його словами, був закріплений Брюссельським меморандумом між Україною та  ЄС, і передбачає розширення пропускної спроможності української газотранспортної системи, що, на його думку, може дати можливість забезпечити необхідні обсяги прокачки газу в зимовий період для України та ЄС без використання ПСГ влітку.

“Якщо буде збільшена пропускна спроможність, вирішується проблема постачання газу до ЄС”, - сказав Т.ЧОРНОВІЛ.

Як повідомляв УНІАН, під час останньої газової кризи між Україною та ЄС у січні цього року, коли протягом двох тижнів російський газ не поступав до європейських споживачів, українська сторона виступала з пропозицією до західних партнерів перейти на придбання газу на російсько-українському кордоні, однак проти цього активно виступала Російська Федерація. 23 березня цього року в Брюсселі було підписано Меморандум між Україною та ЄС, якій, серед іншого, передбачає розширення пропускної спроможності української газотранспортної системи на 60 млрд. кубометрів на рік. Цей Меморандум викликав жорстку критику з боку Росії, яка, зокрема, вважає, що питання збільшення пропускної спроможності не можна вирішувати без участі постачальника газу.