Зі складу вилучено 3800 консолей PS4 / фото ssu.gov.ua

Днями СБУ викрила "криптоферму", що працювала в одному з колишніх складських приміщень АТ "Вінницяобленерго". В ході обшуку було вилучено 500 відеокарт, 50 процесорів та 3800 консолей PlayStation 4.

За попередніми підрахунками відомства, зловмисники в ході своєї діяльності щомісяця крали електрику на суму від 5 до 7 млн грн. Однак всупереч заявам СБУ, на цій фермі не майнили криптовалюту, а прокачували ботів для FIFA, передає Delo.ua.

  • Перше, що варто розуміти, майнити на PS4 Slim хоч і можна, але вкрай недоцільно. Навіть не оплачуючи гігантські рахунки за електроенергію, добувати на консолях біткоіни не вийшло б через недостатню потужність PS4. Максимум зловмисники могли б сподіватися на отримання такої криптовалюти, як Zcash. Однак і це було б сумнівним заняттям.
  • Друге, на фотографіях СБУ можна побачити, як з консолей стирчать диски з іграми. А значить ці PS4 використовувалися не для майнінгу, а для прокачування ботів у відеоіграх, з метою подальшого продажу акаунтів. І в коментарі виданню, джерело в СБУ підтвердило, що на "фермі" у Вінниці PS4 використовувалися для прокачування ботів у футбольному симуляторі FIFA.
На фото видно PS4 із дисками з відеоіграми / фото ssu.gov.ua

В FIFA є режим Ultimate Team, де користувач може зібрати команду зі своїх улюблених гравців. Однак їх ще потрібно роздобути. Для цього доведеться купити лутбокс, в якому може попастися картка футболіста. Однак "картки кумирів" з найвідомішими гравцями випадають дуже рідко, що навіть купивши за реальні гроші багато лутбоксів, їх можна не зустріти. Тому користувачеві доводиться проводити багато годин у грі, накопичуючи внутрішньоігрову валюту, і вже за неї купувати лутбокси.

Відео дня

Подібні "ботоферми" якраз займаються тим, що добувають картки футболістів без участі гравця. Якщо говорити просто, то нейромережевий штучний інтелект через віддалений доступ грає на PS4 у FIFA, отримує картки з футболістами, а після акаунти продаються на різних торгівельних майданчиках.

Кадр з гри FIFA / фото Electronic Arts

Наразі відносно підозрюваних правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за ч.2 ст. 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК України.