Кадри з першого тизера гри Abandoned / фото Blue Box Game Studios

Вже другий тиждень Мережею розходяться чутки про те, що студія Blue Box, яка працює над загадковим хоррором Abandoned є прикриттям для анонсу довгоочікуваного повернення гри Silent Hill від знаменитого японського геймдизайнера Хідео Кодзіми.

Фанати відшукали безліч натяків на зв'язок Blue Box з Хідео Кодзімою, і вже практично впевнені, що 25 червня, в день виходу повноцінного трейлера Abandoned, їм покажуть Silent Hill.

Щоб спростувати чутки, керівник Blue Box вперше записав відеозвернення, в якому спробував пояснити, що їх студія ніяк не пов'язана з Хідео Кодзімою.

Відео дня

"Я Хасан Кахраман. Я хотів записати коротке відео, щоб показати себе, своє обличчя. Показати, що я реальний. Я не пов'язаний з Хідео Кодзімою. Я не актор, і я не працюю над Silent Hill", – заявив Хасан Кахраман.

Однак користувачі в Твіттері не повірили розробнику. Фанати визнали підозрілим той факт, що пост з відеозверненням було викладено о 02:42 ночі, що досить пізно для Нідерландів. А ось для Японії, де знаходиться Хідео Кодзіма, це майже 10 ранку – цілком зручний і робочий час.

Прихильників теорії змови також збентежило, що розробники досить довго тягнули зі спростуванням, хоча записати такий ролик можна було ще тиждень тому, коли хвиля чуток лише піднялася. Деякі здивувалися, що Sony, як платформотримач, не зробила жодних заяв. Одні помітили, що запис Хасана Кахрамана лайкнув офіційний акаунт студії Kojima Productions. А інші підкреслили, що у своєму зверненні Хасан Кахраман так і не сказав, що він працює у тій самій студії Blue Box.

"Він не сказав, що він Хасан з Blue Box. Він просто сказав, що його звуть Хасан, і він не має відношення до спекуляцій, що не є брехнею. Я думаю, вони найняли хлопця, якого насправді звуть Хасан, щоб зняти це відео і заспокоїти людей", – написав Luan Vasconcelos.

Ще минулого тижня журналіст і організатор премії The Game Awards Джефф Кілі намагався переконати фанатів у тому, що він цілу годину спілкувався з Хасаном Кахраманом, і що останній точно не Хідео Кодзіма. На цьому тижні гравців спробував напоумити Джейсон Шрайєр – співробітник видання Bloomberg і автор книги "Кров, піт і пікселі". У своїй статті Шрайєр заявив, що провів розслідування і особисто поспілкувався з Хасаном Кахраманом. За його словами, він ніяк не пов'язаний з Кодзімою.

"Люди не вірять моїм спростуванням. Вони очікують того, чого немає. Це турбує мене", – повідомив Хасан в інтерв'ю Bloomberg.

Втім, недовіру гравців не можна назвати безпідставною. У 2012 році невідома шведська студія Moby Dick Studio випустила трейлер загадкового проекту The Phantom Pain. Пізніше ним виявилася гра Metal Gear Solid V: The Phantom Pain від Хідео Кодзіми. Але поки правда не розкрилася, мережею ходили схожі чутки. Аккаунт Moby Dick Studio у Твіттері спростовував свій зв'язок з японським геймдизайнером, а керівник студії, якийсь Хоакім Могрен, давав відеоінтерв'ю все тому ж Джеффу Кілі, пояснюючи, що він не має нічого спільного з Кодзімою і новою частиною Metal Gear Solid.

Хоакім Могрен – нібито керівник студії Moby Dick / скріншот

В історії з Abandoned і студією Blue Box є ще кілька моментів, які поки ніхто не поспішає прокоментувати. Невелика інді-студія з Нідерландів, яка не створила жодної значущої гри, отримала потужну підтримку від Sony – за заявами Хасана Кахрамана, їм допомагають 6-7 студій платформотримача. Крім того, спеціально для Abandoned на PlayStation 5 вийде окремий додаток з трейлером і демонстрацією геймплея – саме його обіцяють показати 25 червня. Однак жоден ексклюзив Sony не удостоївся такої честі. Винятком була P. T. – інтерактивна демоверсія-тизер хоррора Silent Hills, над якою працював Кодзіма спільно з актором Норманом Рідусом і режисером Гільєрмо дель Торо. Silent Hills згодом була скасована через розбіжності японського геймдизайнера з видавництвом Konami, якому належать права на франшизу Silent Hill.