Супрун розповіла про сімейних лікарів / фото facebook.com/ulanasuprun

В.о. глави МОЗ Уляна Супрун розповіла, що через те, що в Україні довгий час не було культури взаємовідносин між пацієнтами та сімейними лікарями, існує міф, що краще звертатися до вузьких спеціалістів за потреби.

Тож на своїй сторінці у Facebook вона вирішила зруйнувати цей міф й розповіла, навіщо українцям потрібен власний лікар.

"Найважливішим моментом є не спеціалізація, а рівень довіри між лікарем і пацієнтом. Доволі часто трапляється - люди думають, що їм краще йти до вузьких спеціалістів, натомість дуже часто повертаються до свого сімейного лікаря", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВ Україні хочуть скасувати щорічні медогляди для держслужбовців

Супрун наголошує, що сімейний лікар - це менеджер людини у заплутаній і непростій системі охорони здоров'я.

"Коли людина налагоджує стосунки зі своїм довіреним лікарем, то зазвичай починає радитися і щодо своїх подальших дій навіть вже на вторинному рівні надання медичної допомоги, хоч це здавалося б, вже не є в компетенції сімейного лікаря", - додала виконувач обов'язків глави МОЗ.

Так, за її словами, одна з цілей кампанії з вибору лікарів - сформувати довірені відносини між сімейними лікарями (терапевтими або педіатрами) та пацієнтами. Щоб кожен мав свого лікаря, регулярно з ним спілкувався не займався самолікуванням та менше хворів. Зараз кожен українець може вільно обирати своїх лікарів, незалежно від місця реєстрації.

"Дослідження свідчать, що люди справді живуть довше і здоровіше, якщо мають свого лікаря... Обирайте своїх лікарів! Не переймайтеся, що підпис декларації з вашим лікарем зобов'яже вас ходити до нього все життя - ви завжди можете змінити лікаря", - наголосила Супрун.

Раніше Супрун розповідала, що українці можуть укласти договір з лікарем у тому числі і в приватних клініках.