Реформування служби крові та сфери донорства є важливим компонентом надання медичної допомоги.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька під час науково-практичної конференції “Актуальні питання промислового виробництва препаратів крові”, що проходить у Києві в рамках Міжнародного форуму з питань компонентів та препаратів крові.

Найактульнішим питанням форуму стало реформування служби крові та системи донорства в Україні, її модернізація та гармонізація з нормами ЄС.

Відео дня

Під час свого виступу на форумі міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька заявила, що наразі держава може зробити перші рішучі кроки зі створення ефективної і цілісної системи забезпечення компонентами крові.

Міністр додала, що багато людей не розуміють, наскільки це важливий компонент надання медичної допомоги, тому наразі ця галузь потребує перегляду стандартів та вимог до неї.

“Виведення її в окреме завдання для держави та формування чітких алгоритмів, завдань та стандартів - є тим, що ми можемо дати як управлінці в цій галузі для загального добра всього населення України”, - підкреслила очільниця МОЗ.

Голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров`я Михайло Радуцький наголосив на важливості розвитку в Україні системи виробництва ліків та, зокрема, привітав відкриття заводу з виробництва препаратів із плазми донорської крові людини Biopharma у Білій Церкві.

Радуцький зазначив, що дана галузь є стратегічною для України, особливо, в умовах військового конфлікту.

“Законодавство про донорство не оновлювалося з моменту з його прийняття, тобто з минулого століття. Тому модернізація законодавства, а також ефективне  державно-приватне партнерство зможуть витягти Україну з цієї кризи. І відкриття інноваційного заводу-фракціонатора "Biopharma" у Білій Церкві - це велика гордість. Адже це підприємство, яке увійде в трійку лідерів  виробників препаратів з плазми крові в світі”, - сказав він.

Учасники форуму також обговорили переваги та недоліки різних підходів до системи донорства: платного, як у США  і добровільного, як у країнах Європи. Експерти зазначили, що для України обидва підходи є прийнятними, але головне - це сприяння розвитку національної системи крові та зміна культури донорства.

Довідка УНІАН. 19-20 вересня в Києві проходить Міжнародний форум з питань компонентів та препаратів крові, який об’єднав понад 600 учасників, більш ніж з 20 країн світу.

20 вересня в рамках заходу у Білій Церкві відбудеться відкриття заводу-фракціонатора з виробництва препаратів із плазми донорської крові людини Biopharma, який не має аналогів у Східній Європі. У будівництво заводу та підготовчі роботи, які тривали близько 4 років, було інвестовано понад 75 млн доларів.