Пологовий будинок "Лелека" став першим в Україні госпітальним медичним закладом, який отримав золоту медаль якості американської Міжнародної об’єднаної комісії (Joint Commission International (JCI).

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції розповів генеральний директор “Лелеки” Валерій Зукін. 

За його словами, у 2018 році пологовий будинок отримав національну акредитацію, без якої неможливо було б розпочати процес підготовки до отримання міжнародного сертифікату від JCI, який розглядається як золотий стандарт якості в охороні здоров’я у світі. 

«Ми до цього готувалися з ще початку роботи (2016 рік – УНІАН), тому що розуміли, що таким чином можемо підвищити якість надання допомоги. Без національної акредитації ми б не змогли почати цей процес, крім того, це іміджева річ і можливість бути привабливим для іноземних партнерів», - розповів він.

Гендиректор закладу зауважив, що з 16 по 20 грудня 2019 року експерти Міжнародної об’єднаної комісії провели всебічну детальну перевірку, під час якої перевіряється все - від дипломів лікарів та маркування ліків до заходів протипожежної безпеки. І за результатами цієї перевірки пологовий будинок «Лелека» став першим госпітальним медичним закладом в Україні, який отримав міжнародний сертифікат JCI, яка є першою з точки зору міжнародного визнання. 

«Але ми розраховували не лише на іноземних пацієнтів, це робилося в першу чергу для українських пацієнтів. Наша місія - робити людей щасливими за рахунок надання високоякісної медичної допомоги», - зауважив Валерій Зукін.

За словами гендиректора пологового будинку, отримання такої акредитації - дуже складний та кропіткий процес, і «Лелеці» довелось багато чого вдосконалити та переробити під стандарти JCI.

Наприклад, ці стандарти передбачають систематичне проведення практичних тренувань персоналу на випадок позаштатних ситуацій: надання невідкладної допомоги в ургентних випадках, пожеж, захоплень будівлі терористами та інших, адже якісне надання медичної допомоги включає також й передбачення всіх ймовірних ситуацій, які можуть трапитися.

«Отримати таку сертифікації дуже складно… Персонал мав змінити філософію відношення до пацієнтів та процесу надання меддопомоги… В нашій країні велика кількість фальсифікатів та обману, тому споживачі певних послуг та товарів іноді не можуть зрозуміти, де якісний товар, а де ні. Тому ми в першу чергу хотіли отримати оцінку кваліфікованого міжнародного арбітра, який визнав, що ми дійсно кваліфікований заклад, який надає висококваліфіковану медичну допомогу», - підкреслив медичний директор "Лелеки" Дмитро Шадлун.

Як зауважила головний менеджер систем якості закладу Людмила Сідельник, активно готуватися до отримання сертифікату від JCI у пологовому будинку почали на початку 2018 року - загалом цей процес зайняв менше двох років.

«Ми дуже горді, що нам вдалося це зробити за такий короткий проміжок часу, тому що у інших цей процес зайняв від трьох до п’яти років… Але ніхто більше в Україні цього не робить, бо це, по-перше, дуже складно. І, по-друге, важливо, щоб у керівництва була воля і бажання мати цю акредитацію для поліпшення якості надання медичних послуг і безпеки, а також важливий персонал, який так само має бути залучений і зацікавлений у запровадження цих стандартів... Ми всі працювали як злагоджений механізм… Це була дуже серйозна і кропітка робота», - розповіла вона.

Зукін додав, що через три роки заклад має знову пройти перевірку та отримати підтвердження міжнародної сертифікації, адже це не статичний процес, а ціла програма постійного удосконалення та розвитку.

Він відмітив, що були випадки, коли медичні заклади спочатку отримували такий сертифікат, але згодом не могли його підтвердити.

«Ми вже також почали готуватися до іншої сертифікації - по окремим клінічним програмам - «Clinical Care Program». Крім того, основне наше завдання - донести до пацієнтів важливість і реальність надання медичної допомоги міжнародної якості в Україні», - резюмував Зукін.