Лікар-дієтолог Наталія Самойленко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла, як харчуватися та які напої краще вживати під час застуди та грипу.

Як знають багато українців, під час хвороби допомагають курячий бульйон, цибуля, часник і малиновий чай. Самойленко розповіла про їхні корисні властивості та чому їхнє споживання сприяє одужанню.

Бульйон

За словами Наталії Самойленко, бульйон дійсно корисно вживати під час хвороби. Адже в ньому містяться багато амінокислот, які відіграють важливу роль у побудові імунних клітин. До того ж, він легко засвоюється, дає сили й енергію, необхідну організму для боротьби з хворобою.

Цибуля і часник

"Цибуля і часник - це суперпродукти. У них багато фітонцидів - біологічно активних речовин, які мають противірусний ефект. У боротьбі з грипом вони дійсно ефективні. Їх можна як їсти, так і просто різати шматочками та ставити в кімнаті. Також у цей список слід додати корінь імбиру", - коментує лікар.

Читайте також- У Полтаві школи закрили на карантин (відео)

Малиновий чай

Як пояснює Самойленко, малиновий чай теж допомагає організму одужати. Особливо, якщо заварювати чай із замороженою в холодильнику ягоди без цукру.

"Теплі напої дуже швидко засвоюються. А малина, крім того, містить багато вітаміну С і саліцилової кислоти - це природний аспірин. Малиновий чай чинить протизапальний та жарознижувальний ефект, це вітаміни, що підсилюють імунну систему", - радить Наталія.

Крім малинового чаю, можна також пити відвар шипшини, трав'яні чаї з липою і м'ятою. За порадою експерта, під час хвороби потрібно приймати багато теплих напоїв - майже втричі більше, ніж зазвичай.

Як обрати раціон харчування під час хвороби

Лікар-дієтолог для всіх українців підібрала особливе меню. За її словами, під час хвороби слід вживати тільки легкозасвоювану їжу, насичену вітамінами і клітковиною. Така їжа стимулює засвоєння «хороших бактерій» - пребіотиків.

Сніданок. Вранці краще з'їсти вуглеводи з великою кількістю клітковини. Наприклад, це може бути гречка, варений буряк.

Обід. Для наступного прийому їжі можна приготувати суп або борщ, а також додати білок.

Вечеря має бути легкою. Це можуть бути овочі в термообробці та варені яйця.

"А між усіма прийомами їжі ми п'ємо багато теплих напоїв - трав'яні чаї, малину або відвар шипшини. А дітям можна давати компот або узвар. Це також прискорить одужання", - уточнює дієтолог.

Водночас слід утриматися від вживання важкої та смаженої їжі (ковбаса, консерви, сосиски, котлети й м'ясо).

Крім того, Самойленко звернула увагу, що навіть при правильному раціоні харчування не треба займатися самолікуванням, а одразу звертатися до лікаря за перших симптомів. Адже грип має низку важких ускладнень, які можуть призвести до непередбачуваних наслідків.

Скріншот