Чому іноземці їдуть до України лікувати зуби / фото pixabay.com

З 1 квітня держава частково припинить фінансувати стоматологію. Бюджетним коштом лікуватимуть лише дітей і рятуватимуть від нестерпного зубного болю дорослих.

Цьогоріч на екстрену стоматологію виділили 13 мільйонів гривень на місяць на всю Україну. Торік давали 63 мільйони гривень, йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожМедицина в Україні: що зміниться в 2020 році

Відео дня

Скорочення особливо на життя не вплине, бо за візит до дантиста українці й без того вже давно платять. Зубних лікарів на всю країну понад 20 тисяч. Іноземців у стоматологічних кріслах більшає, а в українців більшає беззубих усмішок.

Якість та ціна приваблюють іноземців. У Франції пломба може обійтися в 70 євро, коронка – 600 євро, імплантат буде від 170 євро. Ціни в США ще вищі: пломба потягне мінімум на 400 доларів, коронка до 3 тисяч, імплантат - усі 6 шість. Середня ціна по Україні - 24 долари за пломбу, від 90 - за коронку, за 500 доларів можна поставити бюджетний імплантат.

"Дуже погано зі станом ротової порожнини в українців, порівняно з розвинутими країнами. Якщо стандарти НАТО сьогодні говорять, що на фронті в зоні бойових дій допускається 5-10%, то ми маємо 95 % проблем із зубами", - зазначив президент національної спілки стоматологів України Мирон Угрин.

Зубні ряди українців можуть порідіти ще, тому що від 1 квітня держава більше не фінансуватиме стоматологічні послуги. Бюджетним коштом лікуватимуть лише дітей та екстрено рятуватимуть від нестерпного зубного болю дорослих.

На одного пацієнта даватимуть 58,61 грн. Від таких реформ у стоматологічній поліклініці не в захваті та запевняють: на вгамування зубного болю цього вистачить. Єдиний спосіб не влетіти в копієчку та не віддати півквартири за зуби - ретельний догляд і профілактичні походи до стоматолога раз на півроку, а то й щоквартально.