flickr.com/photos/desomnis

Як відомо, це робиться з метою економії електроенергії, а що це означає для нашого здоров'я?

Читайте такожЯк уникнути осінньої застуди

Відео дня

Вранці ми зможемо спати неначе на годину довше — це добре, але увечері нас раніше буде наздоганяти втома і сонливість. Тривалість світлих годин доби зараз стрімко скорочується. І через якийсь тиждень ми вже будемо прокидатися на роботу в непроглядній темряві. Всередині нашого організму існують свої біологічні годинники - вони "працюють" не по стрілках годинника, а по світловому дню. Люди будуть вимушені ламати свій звичний ритм, виникає неузгодженість біоритмів — десинхроноз. Для нервово-ендокринної системи, яка керує нашими внутрішніми годинами, це стрес. А стрес, як відомо, може загострити перебіг будь-якої хвороби.

У групі ризику — люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної і нервової систем, а також люди з психічними порушеннями - депресія, порушення сну. Але навіть у здорових людей може з'явитися тривожність, сонливість, підвищена стомлюваність. Найгірше буде вранці, коли ще не розвиднілося, і вечорами, коли сонце зайшло вже давно. Такий болючий період може тривати від двох тижнів до місяця.

Читайте такожЯк отримати користь зі стресу

Швидко підлаштувати ритм організму під ритм життя можна за допомогою сніданку, в який буде входити гострий червоний перець. Він містить речовину капсаїцин, яке активує вироблення гормонів бадьорості і взагалі розганяє кров. Протипоказаний цей метод хворим з виразковою хворобою шлунка, печінковими проблемами і гіпертонією (гострий перець підвищує тиск).

Є препарати, які допомагають пристосуватися до нових умов існування. Ефективні при десинхронозі настоянки кореня женьшеню, елеутерококу, лимонника, левзеї та радіоли. Адаптогени продаються в аптеці без рецепта, приймаються в середньому по 20 крапель тричі на день (але не на ніч) за 30-40 хвилин до їжі. Курс прийому становить кілька тижнів.

Позбутися пригніченого настрою можна за допомогою бананів і фініків. Вони містять серотонін – речовина, яку називають одним з гормонів щастя. Для нормалізації його рівня в крові достатньо з'їсти 2 банана або жменю фініків.