Україна опинилася на третьому місці за відсотковим співвідношенням ускладненої форми туберкульозу. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 81 країні, повідомив в інтерв`ю «Німецькій хвилі» експерт ВООЗ Маттео ЗІГНОЛЬ.

За словами М.ЗІГНОЛЯ, так звана «полірезистентна форма туберкульозу» є стійкою до традиційних медикаментів, і лікувати її потрібно більш агресивними ліками. Як підкреслив експерт, пацієнти видужують у 65 відсотках випадків. Але за умови, що їм швидко поставили діагноз та почали правильне лікування. Водночас, за його словами, в Україні науковцям вдалося встановити зв`язок між “полірезистентною формою” туберкульозу та ВІЛ.

“Люди, які живуть з ВІЛ, удвічі вірогідніше отримають саме цю важку форму туберкульозу”, - сказав М.ЗІГНОЛЬ. На його думку, особливо вразливими групами для інфікування обома вірусами можуть бути наркозалежні та ув`язнені.

Відео дня

Репрезентативне дослідження Всесвітньої організації охорони здоров`я проводилося лише в Донецькій області. Проте, це не означає, що така проблема не існує в інших регіонах України, наголосив М.ЗІГНОЛЬ.