Влада недостатньо добре інформує населення про необхідність вакцинації, зазначають в UIF / фото REUTERS

В Українському інституті майбутнього (UIF) вважають, що традиційна інформаційна кампанія влади з вакцинації населення з акцентом на примус й залякування вже неефективна, вона призведе до ще більшого опору суспільства.

Тому UIF 27 жовтня  провів презентацію "М'яка вакцинація: як вакцинувати 70% українців без соціальних бунтів і революцій".

Читайте такожУ МОЗ вирішили, кому не можна вакцинуватися від COVID-19В Українському інституті майбутнього заявляють, що влада упустила час, коли відносно безболісно для суспільства можна було вакцинувати 60-70% населення.

Відео дня

"Соціологічне дослідження показує жорсткий розкол суспільства 50 на 50 і робить подальшу вакцинацію вкрай складною. І тому заяви МОЗ про те, що до кінця року буде вакциновано 70% – є оманою суспільства", - наголошується у повідомленні.

Український інститут майбутнього окреслив кроки для комунікації з населенням щодо вакцинації:

  • насамперед потрібно виділити дві аудиторії на основі соціологічних досліджень й працювати з ними, а не зі 100% населення. Це ті, хто готовий вакцинуватися зараз, але з різних причин не робить цього; та ті хто не хоче вакцинуватися, але за певних обставин буде не проти цього; 
  • рекламувати вакцинацію мають вже не лікарі й селебрітіс, а ті, хто перехворів. З розповідей простих людей простіше достукатися до тих, хто вагається;  
  • окремий акцент має робитися на представників різних релігійних конфесій, особливо зважаючи на негативну роль певних церков в роздмухуванні антивакцинаторського руху;
  • щоб збільшити кількість вакцинованих, необхідно створити майданчик для діалогу між невойовничими вакцинаторами й антивакцинаторами.

"Річ у тім, що зараз в суспільстві існує думка про монолітність антивакцинаторського руху. Але цей рух дуже сегментований і різний. Там є  як і відверто войовничі, так і доволі толерантні й інтелектуальні частини. Тому без діалогу з тими, хто хоче діалогу, ми не зможемо збільшити кількість охочих вакцинуватися", - наголошують в Українському інституті майбутнього.

Крім того, додали в UIF, політика перекидання відповідальності на регіони та регіональну владу частково розмиває відповідальність, але не розв'язує питання збільшення кількості вакцинованого населення.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Інфографіка УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: