Є дві головні мети вакцинації від COVID-19, повідомила лікар / фото УНІАН

Вакцинація від коронавірусу COVID-19 має дві головні цілі. Перша мета щеплення – захист певною особи, тобто підготовка її організму до зустрічі з вірусом, щоб вона взагалі не захворіла, або захворювання протікало у легкій формі та не призвело до смерті.

Другою метою вакцинації є створення імунологічного прошарку, який не дозволить збуднику безперешкодно поширюватися, розповіла професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. Богомольця, заслужена лікар України Ольга Голубовська в інтерв'ю Med.Oboz.

Інфекціоніст додала, що проти COVID-19 практично неможливо сформувати колективний імунітет.

Відео дня

"…Це було б реально, якби формувався стійкий довічний імунітет. Однак... як природний, так і поствакцинальний захист згодом слабшають. Другий, більш важливий момент – мутації вірусу. Постійно з'являються нові варіанти, що вислизають від імунітету, і цей процес буде тільки наростати", – попередила медик.

Читайте такожЗагрожує важка форма: епідеміолог попередила, кому в Україні найбільше побоюватися COVID-19Голубовська додала, що люди, які отримали щеплення від коронавірусу, можуть залишатися джерелом інфекції.

Нагадаємо, у березні 2020 року розпочалася пандемія COVID-19. У низці країн, зокрема і в Україні, через коронавірус запровадили карантин. Пізніше були винайдені вакцини від коронавірусу.

В Україні вакцинація від коронавірусу розпочалася 24 лютого. Імунізація добровільна, і роботодавці не мають права карати співробітників за відмову від щеплення. 

Станом на 31 серпня у країні дві дози вакцини від COVID-19 отримали 3 825 401 особа.