Кампанія з вакцинації в Україні почалася 24 лютого \ фото REUTERS

У Київській школі економіки (KSE) прогнозують, що за поточних темпів щеплення проти COVID-19 в Україні може не встигнути використати усі дози вакцин від AstraZeneca до кінця терміну їхньої придатності.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-брифінгу сказав керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганиченко.

За його словами, наразі існує ризик того, чи встигне Україна використати наявні вакцини до кінця терміну їхньої придатності.

Відео дня

Читайте такожЛяшко розповів про ситуацію з наявністю вакцин проти COVID-19 в Україні

Зокрема, наразі залишаються невведеними близько 3 млн доз вакцини AstraZeneca з терміном придатності до кінця жовтня та кінця листопада.

"Якщо поточні темпи вакцинації AstraZeneca - це близько 10 тис. щеплень на добу - продовжаться, то з кожним днем збільшується ризик того, що ця вакцина не буде використна повністю", - зазначив Ганиченко.

Щоб уникнути псування цієї вакцини експерти рекомендують збільшити темпи її використання у 5 разів та робити мінімум по 45 тис. щеплень на добу вакциною від AstraZeneca, включно з вихідними днями.

За рекомендаціями KSE, рішення по вакцині AstraZeneca необхідно ухвалити вже зараз.

Зокрема, експерти називають декілька таких рішень: зовнішнє та внутрішнє.

Зовнішнє полягає у передачі вакцини іншим країнам, які активно використовують цю вакцину чи мають низький рівень вакцинації.

Внутрішнє рішення передбачає два шляхи: загальне збільшення обсягів вакцинації за допомогою запровадження обов'язкової вакцинації окремих груп населення та послаблень для вакцинованих, а також збільшення обсягів вакцинації саме AstraZeneca.

Ганиченко пояснив, що останній шлях також має кілька варіантів.

Перший - вводити першу дозу AstraZeneca, а другу Pfizer чи Moderna (поширена практика серед країн ЄС) або вводити першу дозу вакцини від компанії Sinovac, а другу - AstraZeneca (основна стратегія вакцинації Таїланду, де другою дозою Sinovac більше не щеплюють).

Другий - вводити третю бустерну дозу вакцини від AstraZeneca, що активно використовують Таїланд, ОАЕ, Туреччина, Філіппіни, Камбоджа, Чилі, Саудівська Аравія, однак від чого застерігає Всесвітня організація охорони здоров'я.

Третій - частково обмежити використання інших вакцин.

Водночас, очільник Центру економіки охорони здоров'я KSE наголосив, що усі ці рішення мають супроводжуватися ефективним менеджментом та активним бажанням людей вакцинуватися.

Вакцинація від коронавірусу в Україні

Кампанія з вакцинації в Україні розпочалася 24 лютого.

Наразі щеплення роблять вакциною CoviShield (AstraZeneca), виробленою за ліцензією в Індії в Інституті сироватки крові (Serum Institute); CoronaVac, розробленою китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech; вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech; вакциною AstraZeneca-SKBio, що виробляється в Південній Кореї, та Spikevax американської компанії Moderna.