Ляшко зазначив, що на початок вересня вже 33 вакцини-кандидати проти COVID-19 досліджуються клінічно / фото УНІАН

На початок вересня досліджуються клінічно вже 33 вакцини-кандидати проти COVID-19, 9 з них уже проходять випробування в третій клінічній стадії.

Читайте такожВ МОЗ прокоментували поспішну реєстрацію російської вакцини від коронавірусуЯк передає кореспондент УНІАН, про це заявив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу.

"На початок вересня вже 33 вакцини-кандидати проти COVID-19 досліджуються клінічно. На початку серпня таких вакцин було 25. 9 з них уже проходять випробування в третій клінічній стадії, після завершення яких, в разі отримання позитивних результатів вакцини будуть зареєстровані і дозволені до використання", - сказав Ляшко.

Він додав, що за інформацією МОЗ, паралельно з клінічними дослідженнями відбувається навіть виробництво вакцин, щоб відразу після реєстрації допустити їх на ринок.

Він наголосив, що ідеальна вакцина повинна відповідати трьом факторам: формувати надійну імунну відповідь; викликати потужний Т-лімфоцитний імунітет; не мати жодних серйозних побічних ефектів.

Вакцина проти коронавірусу: що відомо

  • За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • 4 серпня Ляшко заявив, що в рамках співпраці з міжнародним механізмом COVAX (механізм глобального доступу до вакцин COVID-19) Україна може отримати близько 8 млн доз вакцини. За даним механізмом Україна може отримати партію вакцини для щеплення близько 20% населення.
  • 1 вересня Віктор Ляшко повідомив, що вакцина проти коронавірусу для масового використання може з’явитися в Україні у березні 2021 року. 
  • Між тим, тільки 47% українців зізналися, що готові зробити відповідне щеплення, після того, як вакцину схвалить Всесвітня організація охорони здоров'я. Це засвідчили результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.