Раніше в Стародавньому Римі та Греції абрикос називали "вірменським яблуком". Все тому, що, згідно з однією з версій, абрикоси поширилися по світу завдяки купцям з Вірменії. До речі, у Вірменії досі абрикос вважається символом нації. Існує навіть кінофестиваль "Золотий абрикос".
З латинської назва фрукта перекладається як "скоростиглий" і це виправдано, адже фрукт дійсно встигає дуже швидко. До якогось часу абрикоси і персики так і називали: "скоростиглий" і "пізньостиглий".
- Абрикоси - користь та вплив на організм
- Шкода абрикоса - чим небезпечний фрукт
- Кому не можна абрикоси - протипоказання для вживання
- Як вибрати абрикоси - ознаки стиглого фрукта
УНІАН розповість, скільки штук абрикосів можна їсти в день і як правильно вибирати стиглий літній фрукт.
Абрикоси - користь та вплив на організм
Велика кількість каротиноїдів - причина, по якій фрукт знайшов такий насичений помаранчевий колір. Ці речовини позитивно впливають на зір і шкіру, а також запобігають передчасному старінню клітин.
Також в абрикосах високий вміст калію - на 100 гр фрукта - 70% від добової норми людини.
Фрукт виводить токсини з організму, знижує рівень холестерину, сприятливо впливає на обмінні процеси. Містить велику кількість корисних речовин:
- вітамін С - благотворно впливає на серцево-судинну систему, підтримує еластичність тканин, нормалізує тиск і відновлює водний баланс;
- антиоксидант - запускають регенерацію клітин, перешкоджає появі вільних радикалів, зупиняє патогенні процеси;
- клітковина - виводить з організму шлаки, покращує травлення, сприяє легкій засвоюваності корисних речовин з інших продуктів;
- вітаміни А, Е і В9 - забезпечують протизапальний ефект, надають омолоджуючу дію;
- марганець, кальцій, залізо - регулюють рівень цукру, гемоглобіну, покращують роботу центральної нервової системи.
Також абрикос має легкий проносний ефект, що дозволяє нормалізувати стілець і поліпшити перистальтику кишечника. Абрикоси при застуді дають відхаркувальний ефект, якщо пити чай з абрикосовою м'якоттю.
Шкода абрикоса - чим небезпечний фрукт
Купувати абрикос найкраще в липні - серпні, тоді фрукт не буде оброблений хімікатами. Серед корисних речовин присутній і неоднозначний амігдалін. Його надлишок в організмі може привести до отруєння. Дієтологи кажуть, що на день можна їсти 4-5 абрикосів і не більше.
Кому не можна абрикоси - протипоказання для вживання
Категорично заборонено вживати такий фрукт людям з виразкою і цукровим діабетом. Також слід бути обережними вагітним і дітям, так як абрикос сам по собі відноситься до числа фруктів - алергенів.
Як вибрати абрикоси - ознаки стиглого фрукта
Подивіться на плоди - їх забарвлення повинено бути яскравим і рівним, без ознак ураження шкідниками. Фрукти повинні бути сухими, в міру щільними і ароматними.
Які абрикоси купувати:
- плоди рівного відтінку без некрасивих плям (червоні або помаранчеві вкраплення можуть бути);
- присутній характерний аромат;
- абрикоси абсолютно сухі і щільні за структурою;
- при натисканні фрукт не деформується;
- поверхня без тріщин і пошкоджень (їх наявність говорить про те, що абрикос перезріло);
- кісточка добре відділяється від м'якоті.
Раніше ми розповідали, як зробити абрикосове варення на зиму.