У Держспецзв'язку спростували російський фейк про начебто штучне походження мавпячої віспи / фото ua.depositphotos.com

У Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України спростували російський фейк про начебто штучне походження мавпячої віспи.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці відомства.

"Фейк: новий штам мавпячої віспи був створений в біолабораторіях США в Нігерії. Спростування: пропаганда РФ не втрачає можливостей звинуватити США в усіх світових проблемах. Раніше РФ стверджувала, що COVID-19 був створений в українських лабораторіях, спонсорованих США", - мовиться у дописі.

Відео дня

Як зазначили у Держспецзв'язку, логіка пропагандистів полягає у тому, що "будь-яка біолабораторія автоматично є військовою біолабораторією, а якщо ця лабораторія має спонсорство, підтримку або просто співпрацює з США, - ця біолабораторія спонсорована США".

У відомстві наголосили, що російські пропагандисти створюють фейки, щоб відвернути увагу від злочинів РФ в Україні.

"Не має різниці, що ці лабораторії працюють над добривами, шампунями чи антибіотиками, усі вони є частиною зловмисної американської змови. Немає сенсу сперечатись і доводити щось людям, які створюють безпідставні та дурні теорії змов з публічно доступної інформації. Росіяни використовують такі фейки, щоб відвернути увагу від своїх злочинів в Україні", - зазначили Держспецзв’язку.

Довідка УНІАН. Мавпяча віспа — рідкісне віспоподібне захворювання, яке спричиняють віруси родини поксвірусів. Інфікування відбувається внаслідок прямого контакту з кров'ю, біологічними рідинами, ураженою шкірою або слизовою оболонкою інфікованих осіб чи тварин. Крім того, можливим фактором інфікування також є вживання в їжу м'яса інфікованих тварин, яке не було термічно оброблене належним чином.

Захворювання поширюється через диких тварин в країнах Західної та Центральної Африки.

З початку травня у Європі та деяких країнах за її межами зафіксовано спалахи мавпячої віспи. Серед них - США, Канада, Австралія, Іспанія, Португалія та Велика Британія. Наразі у світі зареєстровано понад 170 випадків мавпячої віспи.

Вас також можуть зацікавити новини: