Сибірська виразка - небезпечна хвороба з високою летальністю / фото УНІАН

Деякі небезпечні інфекції дають про себе знати під час війни. Про деякі ми вже забули. Наприклад, про сибірку. Небезпечну хворобу виявили на одному із фермерських господарств на Київщині, де тримали кіз.

Як йдеться в сюжеті ТСН, це бактеріальне захворювання небезпечне тим, що швидко передається від тварин до людей та може спричинити епідемію.

Шкірна форма сибірки найлегша та найрозповсюдженіша, летальність - до 50%. Важка – це коли людина "хапає" бактерію із зараженим молоком чи м’ясом. Вона "вбиває" 9 із 10. При легеневій формі летальність становить майже 100%.

Тож у Київській області, щоб локалізувати хворобу, у карантинну зону ще ввели три села поруч із фермерським господарством, де виявили бактерію. 

Чому саме тут "прокинулася" хвороба, фахівці не знають. Сибірська виразка здатна жити у землі до 200 років - вона й у вогні не горить, й у воді не тоне.

Захоронення тварини, яку підозрюють у сибірці, заборонено. Її спалюють, а місце, де це робилося, обробляють хлорним вапном й позначають. 

З 26 жовтня у селах на Київщині вже зняли карантин. Тут ніхто більше не захворів, але на місцевій мапі вже з’явилося місце поховання, де наступні 200 років краще не копати.

Що таке сибірська виразка, чим небезпечна хвороба

Сибірська виразка –  це особливо небезпечне гостре бактерійне зооантропонозне захворювання, яке характеризується інтоксикацією, розвитком серозно-геморагічного запалення шкіри, лімфатичних вузлів і внутрішніх органів.

Хвороба протікає у вигляді шкірної (з утворенням в більшості випадків специфічного карбункула) або септичної форми.

Збудник сибірської виразки зустрічається у двох формах – вегетативній та споровій. Вегетативні форми швидко гинуть при дії звичайних дезінфікуючих речовин і кип’ятінні. Спори можуть зберігатися у землі десятиліттями, при кип’ятінні гинуть лише через годину. 

Джерело сибірської виразки - хворі домашні тварини. Найчастіше передається контактним шляхом.

Вас також можуть зацікавити новини: