22 травня 2023 року в рамках панєвропейського проекту "Євромеланома" відбудеться День діагностики меланоми в Україні – щорічна соціальна акція безкоштовних оглядів населення щодо виявлення меланоми та інших злоякісних новоутворень шкіри на ранній стадії.

У цей день, починаючи з 2009 року  сотні лікарів-волонтерів із спеціалізованих медичних закладів країни безкоштовно приймають пацієнтів на предмет раннього виявлення однієї з найбільш небезпечних пухлин – меланоми, а також інших злоякісних новоутворень шкіри.  Головна мета проекту – зменшення рівня смертності в Україні від меланоми шляхом підвищення рівня обізнаності населення про меланому та спонукання до ранньої діагностики та профілактики захворювання.

Акцент цьогорічної інформаційної кампанії Євромеланоми – сонцезахист як обов'язкове правило безпеки здоров'я. Одяг, капелюх, сонцезахисні засоби захищають шкіру від шкідливих сонячних променів та допомагають знизити ризик розвитку меланоми і раку шкіри.

Відео дня

Починаючи з 2020 року День діагностики меланоми проводиться не лише офлайн, а і онлайн. Кожен українець з будь-якої точки України та світу має змогу пройти дистанційну діагностику родимок та підозрілих новоутворень шкіри безоплатно на порталі stop-melanoma.net. Для цього пацієнтові необхідно заповнити спеціальну анкету та прикріпити фото новоутворення. Після цього пацієнт отримує відповідь лікаря з попереднім діагнозом та рекомендаціями.

Онлайн-діагностика буде доступна на порталі три дні: з 20 до 22 травня 2023.

Щоб пройти очний огляд і отримати консультацію лікаря потрібно завчасно записатись на прийом. Знайдіть клініку або лікаря у вашому місті тут https://stop-melanoma.net/cities та запишіться за вказаним контактним номером телефону. Список лікарів та клінік, що прийматимуть безкоштовно 22 травня 2023 постійно оновлюється.

За 13 років (2009-2021 рр.) проведення проекту в Україні оглянуто 479 730 осіб, серед яких виявлено 1535 випадків меланоми і 4331 випадків раку шкіри.

Все більше людей, усвідомлюючи ризик, б'ють на сполох завчасно. З кожним роком все більше меланом діагностується на ранній стадії, а це означає – врятовані життя!

Завдяки постійній підтримці ЗМІ інформаційна кампанія щодо небезпеки меланоми і раку шкіри щороку охоплює понад 500 тис. людей

Рання діагностика меланоми та раку шкіри допомагає врятувати життя!

Організатор "Всеукраїнського Дня діагностики меланоми 2023":

  • Громадська організація "СТОП-меланома"

За участі:

  • Інститут дерматології та косметології доктора Богомолець
  • Bogomolets Clinic
  • Bogomolets Dermpath LAB

Партнери проекту:

  • Українська асоціація лікарів-дерматовенерологів і косметологів (УАЛДВК)
  • La Roche-Posay
  • Eau Thermale Avène

Статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри сьогодні є найбільш поширеним видом онкології в Україні.

Для ефективної боротьби з захворюванням в умовах сьогодення потрібно:

  • інформувати населення про ознаки захворювання та профілактику. Використовуючи систему самодіагностики АКОРД кожен може обстежити себе та рідних на предмет виявлення небезпечних родимок;
  • популяризувати культуру здоров’я та профілактичні огляди, котрі сприяють ранній діагностиці захворювання.

Співпраця медичної спільноти з представниками ЗМІ дає свої результати. Завдяки їх спільній інформаційній кампанії зростає обізнаність населення.

Усю необхідну додаткову інформацію можна отримати через представника проекту. Контактний телефон +38 (067) 404-63-24; e-mail: larysa.oryekhova@gmail.com (Лариса Орєхова).