Вживання алкоголю в помірних кількостях рівнозначно курінню / фото УНІАН

Вчені з Саутгемптонського і Бангорського університетів, скориставшись даними дослідних організацій Великоъ Британії, оцінили ризик розвитку раку при вживанні помірної кількості алкоголю та порівняли його з ризиком розвитку раку від куріння.

Робота опублікована в журналі BMC Public Health, передає Naked Science.

За даними ВООЗ, вживання тютюну - найбільш значний фактор ризику розвитку раку, на який припадає майже 22% глобальних випадків смерті від онкологічних захворювань. Тим не менше, фахівці з Великої Британії стурбовані, що люди часто не ставляться з тією ж обережністю до ризику виникнення раку від вживання алкоголю.

Відео дня

Щоб розрахувати можливий ризик розвитку раку протягом життя, пов'язаний з вживанням десяти одиниць алкоголю (пляшка вина) та десяти сигарет в тиждень, автори використовували дані таких дослідницьких організацій, як Cancer Research UK, Національна статистична служба Великої Британії, ISD Scotland та інших.

Читайте такожВчені розповіли про швидку появу алкоголю, що не викликає похмілля

"Ми хотіли відповісти на питання: "Скільки сигарет міститься в пляшці вина, якщо розглядати тільки ризик розвитку раку, не враховуючи інших негативних наслідків?" Припускаємо, що еквівалент - п'ять сигарет для чоловіків і десять для жінок. Це не говорить про те, що вживання алкоголю в помірних кількостях рівнозначне курінню. Тут ми пишемо тільки про розвиток раку, тим більше, що на індивідуальному рівні ці показники можуть відрізнятися", - розповіла автор дослідження Тереза Хайдес.

Фахівці оцінили, що ризик розвитку раку протягом життя у некурців, які випивають одну пляшку вина на тиждень, дорівнює одному відсотку для чоловіків та 1,4 відсотка для жінок. У чоловіків він у першу чергу пов'язаний з пухлинами шлунково-кишкового тракту, а у жінок - рак молочної залози. Вживання трьох пляшок вина на тиждень пов'язали з ризиком в 1,9 відсотка для чоловіків і 3,6 відсотка для жінок, що еквівалентно, за оцінками авторів, восьми сигаретам на тиждень для чоловіків і 23 сигарет в тиждень для жінок.

Нагадаємо, минулого місяця вийшла робота дослідників з Виттенского/Хердекского університету (Німеччина) та Кембриджського університету (Великобританія), в якій вони на простому двохетапному експерименті показали, що послідовність вживання пива і вина ніяк не впливає на тяжкість похмільного синдрому.