Ілюстрація / REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) повідомляє, що для захисту від зараження новим коронавірусом, слід дотримуватися основних правил гігієни, а також уникати по можливості тісного контакту з усіма, у кого проявляються симптоми респіраторного захворювання, зокрема, кашель і чхання.

Про це йдеться у наведених прес-службою Міністерства охорони здоров’я відповідях ВООЗ на найпоширеніші запитання щодо нового коронавірусу.

Зокрема у відповідь на питання щодо того, хто може заразитись цим вірусом, вказується, що "люди, які живуть або подорожують в районах, де циркулює вірус 2019-nCoV, можуть піддаватися ризику зараження".

Відео дня

"У даний час 2019-nCoV циркулює в Китаї, де знаходиться переважна більшість інфікованих людей. Захворілі з інших країн перебували серед людей, які нещодавно приїхали з Китаю або жили чи працювали в тісному контакті з цими мандрівниками. Медичні працівники, які доглядають за хворими, піддаються більш високому ризику та повинні захищатися за допомогою відповідних заходів профілактики і контролю інфекцій", - зазначають у ВООЗ.

Читайте такожКількість хворих на смертельний коронавірус може бути занижена в десятки разів - вчені

Відповідаючи на питання, хто має вищий ризик отримання важкої форми захворювання, у ВООЗ зауважили, що попри те, що вірус ще не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку, а також з хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.

Щодо тривалості життя вірусу на поверхнях, наголошується, що, за попередньою інформацією, вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

Також вказується, що люди, інфіковані вірусом 2019-nCoV, можуть бути заразними до того, як проявляться симптоми. Однак, ґрунтуючись на наявних на цей час даних, саме люди, у яких уже є симптоми захворювання, є переважним джерелом поширення вірусу.

Крім того, ВООЗ зазначає, що на сьогоднішній день немає ліків, рекомендованих для профілактики або лікування нового коронавірусу.

"Якщо ви хочете захистити себе від зараження новим коронавірусом, вам слід дотримуватися основних правил гігієни, а також уникати по можливості тісного контакту з усіма, у кого проявляються симптоми респіраторного захворювання, зокрема, кашель і чхання", - повідомляють медики.

Читайте такожОпубліковано знімки уражених коронавірусом легенів

"Наступні заходи спеціально не рекомендуються в якості засобів проти 2019-nCoV, оскільки вони не є ефективними для захисту і можуть бути навіть шкідливими: прийом вітаміну C, пиття традиційних трав’яних чаїв, носіння декількох масок для максимального захисту, самолікування, у першу чергу - прийом антибіотиків", - зазначили медики.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу - 2019-nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення в зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.