Україні не вистаає темпів вакцинації, щоб позбутися COVID-19 вже до кінця року / фото УНІАН

Ще зарано говорити про коронавірус в минулому часі, навіть якщо кампанії з вакцинації стануть більш поширеними. Найгірші спалахи відбуваються в місцях, найменш готових з ними боротися.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що у багатих країнах вакцини поширюються з дедалі більшою швидкістю. Карантинні обмеження пом'якшуються на тлі весняного сонця. З'являється спокуса повірити, що довгий кошмар COVID-19 нарешті закінчується.

Читайте такожThe Guardian: Всі вакцини від COVID-19 перестануть діяти менш ніж через рікУ Великій Британії 58% дорослого населення отримали хоча б одну дозу. В США президент Джо Байден подвоїв початкову мету зробити 100 мільйонів щеплень за 100 перших днів своєї роботи. А це значить, що до кінця квітня американці повинні отримати 200 мільйонів доз. В Google пошуковий запит "після COVID" став в останні місяці більш популярним, ніж "симптоми COVID". Це говорить, що світ думає про життя після повернення до норми. Але це помилка.

Відео дня

"Попри те, що ми дедалі частіше говоримо про коронавірус в минулому часі, найгірше ще може бути попереду. За березень кількість заражених у світі зросла на 47%. Щодня фіксуються приблизно 600 тисяч випадків, і це більше, ніж в будь-який момент торік", - йдеться в статті.

Гірше те, що якщо попередні хвилі спалахували в основному в Західній Європі й США, тепер COVID-19 на підйомі в Південній Америці й Південній Азії, на Близькому Сході й інших країнах, що розвиваються.

"Багато країн, де COVID-19 останнім часом поширювався найшвидше,  - це ті країни, де нинішні темпи вакцинації не призведуть до появи колективного імунітету ще багато років або й десятиліть", - йдеться в статті.

Заможні країни зможуть вакцинувати 75% свого населення вже цього року. Іншим не так пощастило. Зокрема, Україні знадобиться на це 10 років. В такому становищі, як і наша країна, також Пакистан, Іран і Бангладеш. Сусідня Туреччина, за оцінками Bloomberg, вакцинує 75% населення за 1,2 роки.

Читайте такожPolitico: Паспорти вакцинації від COVID-19 приведуть нас або до утопії, або до вакцинного апартеїдуЦе посилить наголос на проблемах нерівності й несправедливості в поставках вакцин, про які до цього часу не згадували в публічних обговорюваннях. У січні США пожертвували 4 мільярди доларів програмі COVAX, яка повинна забезпечити щепленнями країни з низькими і середніми доходами. Але їй все одно бракує близько 2 мільярдів, щоб забезпечити 1,8 мільярдами доз визначені країни цього року.

На додачу, Велика Британія, США, Швейцарія й країни ЄС продовжують блокувати процес відмови від інтелектуальної власності на вакцини. Це означає, що виробники ліків в Індії й Південній Африці не можуть зайнятися масовим виробництвом доз за нижчою ціною. Тож країни, що розвиваються, відчувають на собі цей тягар.

"Рішення на даному етапі політичне і логістичне", - сказала професор охорони здоров'я з Університету Джеймса Кука в Австралії Стефані Топп.

Читайте такожХірурги світу закликали вакцинувати усіх людей проти COVID-19 перед плановими операціямиВона наголосила, що країни, які захищають лише власне населення й відмовляються фінансувати вакцинацію в інших частинах світу, скоро зрозуміють свою помилку.

"Якщо хвороба поширюється десь далеко в нашому глобалізованому й тісно переплетеному світі, вона обов'язково повернеться знову", - пояснила Топп.

Вакцинація проти коронавірусу: що відомо