У перехворілої на коронавірус людини може бути приглушена симптоматика \ фото REUTERS

У перехворілих на COVID-19 імунітет проти вірусу зберігається протягом як мінімум дев'яти місяців після хвороби, з'ясували вчені Каролінського інституту і клініки Дандер.

Читайте такожNew York Times: Вчені працюють над вакцинами від всіх можливих коронавірусівЗа їхніми даними, під час цього періоду також надзвичайно низька ймовірність повторного інфікування коронавірусом.

Дослідження проводилося з весни 2020 року, в ньому взяли участь 1884 людини, що працюють в закладах охорони здоров'я і перехворіли на коронавірус. У 96% з них антитіла залишалися через дев'ять місяців. У двох третин виробився клітинний імунітет. З 340 осіб, у яких з'явилися антитіла, рецидив виявили менш ніж у 1%.

Відео дня

Як розповіла лікар і науковий співробітник клініки Дандерюда і Каролінського інституту Шарлотт Толін, при повторному захворюванні у людини завдяки виробленому імунітету може бути приглушена симптоматика, або хвороба буде безсимптомною. "Невідомо, чи може людина з антитілами, захворівши знову, інфікувати інших і при цьому не відчувати ніяких симптомів (вірусу.- ред.), але це, мабуть, дуже малоймовірно", - додала лікар. У травні планується провести наступну фазу дослідження, коли більшість учасників пройдуть вакцинацію, передає kommersant.

Новини по темі