NIAID

Новий коронавірус виявився здатним чіплятися до людський клітин приблизно в 1000 разів міцніше, ніж його найближчий родич.

Аналізуючи структуру SARS-CoV-2, команда вчених змогла краще зрозуміти, як він розвинувся й став настільки небезпечним для людей, - пише Newsweek. Збудник COVID-19 поширився майже в кожній країні світу. Наразі на Землі понад 12 мільйонів підтверджених випадків зараження й понад 500 тисяч смертей, про що свідчать дані Університету Джона Хопкінса. Вчені намагаються з'ясувати, як і чому вірус зміг так швидко поширитися.

Відео дня

Читайте такожКоронавірус викликає тривалі збої в імунітеті - науковці з Уханя

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature Structural & Molecular Biology, вчені на чолі з Ентоні Вробелом і Дональдом Бентоном з Francis Crick Institute у Великій Британії Виявили, що структура вірусу могла зіграти ключову роль. SARS-CoV-2, як і інші коронавірусу, має шипи на своїй поверхні. Це білки, які допомагають йому проникнути в клітини-жертви.

Вчені проаналізували ці білкові шипи й порівняли їх з найближчим родичем вірусу під назвою RaTG13, який заражає кажанів. Шипи RaTG13 на 97% подібні до тих, які містяться на поверхні SARS-CoV-2. Дослідники виявили, що білки нового коронавірусу значно стабільніші, ніж у того, від якого страждають кажани. Це дозволяє йому чіплятися до людських клітин в приблизно 1000 разів міцніше.

Читайте такожВ ООН вважають, що пандемія COVID-19 була передбачувана

"Шипи - ключ, який дозволяє SARS-CoV-2 проникнути в людські клітини. Зміни в геномі вірусу, які стосуються структури шипів, можуть потенційно зробити його або більше, або менше здатним проникати в клітини. На певному етапі еволюції цього вірусу він пройшов через виявлені нами зміни, які дозволили йому заражати людей", - сказав Вробел.