Батько Гандзюк впевнений, що замовників від самого початку знали в МВС / УНИАН

У Генеральній прокуратурі, Міністерстві внутрішніх справ і Службі безпеки України знають замовників вбивства керуючої справами Херсонської міськради Катерини Гандзюк.

Читайте такожСмерть Гандзюк: в Херсоні закидали фаєрами та розмалювали головне управління нацполіції (фото)

Про це на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Гандзюк та інших громадських активістів заявив її батько Віктор Гандзюк.

Відео дня

«Замовників знає генпрокурор Луценко. Замовників знають в СБУ. Я впевнений, що замовників від самого початку знали і в МВС. Знали і мовчали. І тепер мовчать», - сказав він. 

«Зараз офіційно оголошено в розшук організатора вбивства, кримінального авторитета Москаленка, який пішов на це вбивство не просто так, який пішов на це вбивство не з вулиці. Він пішов на це з будівлі Херсонської обласної державної адміністрації, де тісно співпрацював з конкретними людьми, для яких виконував конкретні завдання», - додав батько Гандзюк. 

«Мені байдуже, чи є у продажному МВС, байдужої СБУ та прокуратурі конкретні докази проти замовників. Мені байдуже, як всі ці люди будуть брехати, що у них немає повноважень, щоб покарати винних. Я знаю тільки одне: коли організатор вбивства, кримінальний авторитет, який нещодавно вийшов із тюрми, співпрацює з головою Херсонської обласної ради, партійцем партії «Батьківщина» Владиславом Мангером, коли кримінальний авторитет тісно співпрацює з головою Херсонської обласної державної адміністрації, партійцем «Блоку Петра Порошенка» Андрієм Гордєєвим, коли кримінальний авторитет тісно співпрацює із заступником Гордєєва Євгеном Рищуком, ці люди мають зникнути з політичного горизонту. Вони скомпрометовані назавжди», - наголосив він. 

Гандзюк також додав, що сподіється, що і президент України Петро Порошенко, і лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко не будуть покривати замовників вбивства. «Вірю, що замовники, організатори і виконавці вбивства будуть покарані. Вірю, що й Петро Порошенко, й Юлія Тимошенко не готові йти на вибори у крові. Вірю, що вони почують біль батька, який втратив єдину доньку, і якнайшвидше позбудуться будь-яких зв'язків із цинічним вбивством моєї Каті. Вірю, що вони тут і зараз проведуть межу, покажуть, що є кордони, за які заходити не можна», - заявив батько активістки. 

Довідка УНІАН. 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий вилив сірчану кислоту в обличчя керуючої справами Херсонської міськради Гандзюк. Жінку з хімічним опіком понад 30% тіла госпіталізували. Гандзюк перебувала на лікуванні в Київському міському опіковому центрі.

Поліція кваліфікувала напад на чиновницю як замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк були затримані шестеро осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину. Під вартою утримують Сергія Торбіна і Микиту Грабчука, решті - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову - суд обрав запобіжні заходи у вигляді цілодобових домашніх арештів.

4 листопада Гандзюк померла.

5 листопада у прес-службі МВС повідомили, що поліція передала справу щодо виконавців нападу на Гандзюк до СБУ, яка займається розслідуванням щодо встановлення замовників злочину.

5 листопада у ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному у замовленні злочину Торбіну нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука. Сам Паламарчук назвав «маячнею» звинувачення у його можливій причетності до замаху на активістку. Він також заявив, що звільнив Павловського.

12 листопада суд до 3 грудня арештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється у співучасті у вбивстві Гандзюк.

23 листопада у прес-службі Херсонської обласної ради, коментуючи заяви окремих ЗМІ про те, що голова облради Владислав Мангер є підозрюваним у справі Гандзюк і втік з України, поінформували, що Мангер проходить у справі як свідок і перебував у відпустці. 26 листопада у прес-службі облради повідомили, що Мангер вийшов з відпустки.

3 грудня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що слідство встановило всіх замовників вбивства Гандзюк.

4 грудня Луценко заявив, що у справі про вбивство громадської активістки оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін.

«Оголошено ще одну дуже важливу підозру громадянину Левіну, який відомий у кримінальному світі за прізвиськом Москал-молодший. Ця людина була засуджена разом зі своїм батьком. Батько — пожиттєво. А молодший — на 15 років за організацію вбивств і нападів на Херсонщині на водіїв. Загальна кількість доведених вбивств — 15 чоловік», - сказав Луценко.

Генпрокурор додав, що Левін достроково вийшов з в’язниці за «законом Савченко», «але в нас є підозра, що це не було обгрунтовано». Луценко зазначив, що Левін, за версією слідства, є ключовою фігурою у вчиненні злочину.

21 січня 2019 року у Службі безпеки України заявили, що Левіна було оголошено у міжнародний розшук ще 10 грудня 2018 року.