До складу наркоугруповання входило 11 осіб \ Фото УНІАН

Служба безпеки України, Національна жандармерія Франції, Центральне бюро з розслідувань поліції Польщі під егідою Європолу та Євроюсту припинили діяльність міжнародного організованого злочинного угруповання, яке спеціалізувалось на контрабанді наркотиків.

Читайте такожВ Одесі накрили канал контрабанди героїну з Росії

Про це УНІАН повідомила прес-секретар управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області Марія Римар. За її словами, міжнародна спецоперація відбулася 24-29 травня.

Відео дня

Правоохоронці встановили, що до складу групи входило 11 осіб. Зловмисники переправляли з Франції через Польщу в Україну лікарський засіб «Субутекс», який містить наркотик бупренорфін.

«За оперативною інформацією, вподовж року наркоугруповання переправило на територію України 150 тис. пігулок на суму 40 млн грн за цінами «чорного ринку», - сказала прес-секретар управління.

Зазначається, що прибутки від незаконної діяльності дозволили ключовим особам угруповання придбати позашляховики престижної марки, які використовувалися як корпоративний знак належності, квартири в найкращих районах міст проживання фігурантів, інше вартісне майно.

«Спецоперація з припинення діяльності наркоугруповання стартувала в Україні із затримання оперативниками СБУ в прикордонному пункті «Рава-Руська» одного із співучасників угруповання з сімома тисячами пігулок нарковмісного препарату. Відразу після цього правоохоронці Франції та Польщі почали затримувати спільників на своїй території», - йдеться у повідомленні.

Національна жандармерія Франції затримала в Марселі п’ятьох громадян за пошук, придбання та збут українським фігурантам провадження таблеток «Субутекс». Одночасно Центральне бюро з розслідувань поліції Польщі затримало на своїй території трьох громадян України, які створили та утримували «перевалочну базу», що використовувалася для зміни зловмисниками транспорту і маршрутів доставки, приховування наркотиків в упаковках товарів широкого вжитку.

Співробітники Служби безпеки України провели низку обшуків у фігурантів провадження, внаслідок яких вилучено зброю та частину пігулок з попередніх контрабандних поставок. Також затримано організатора та двох співучасників злочинного угруповання.

Трьом затриманим на території України зловмисникам вже повідомлено про підозру в скоєнні злочинів за ст. 305 та 307 Кримінального кодексу, а також взято під варту. У подальшому передбачається екстрадиція до України інших учасників міжнародного угруповання.

Операція з викриття зловмисників проводилась спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом прокуратури Івано-Франківської області за сприяння Державної фіскальної служби та Державної прикордонної служби України.