Правоохоронцям відомо про близько 20 епізодів, вчинених аферистами / фото ГУ НП в Тернопільській області

На Тернопільщині правоохоронці викрили шахраїв, які на оформленні фіктивної інвалідності для учасників АТО привласнили 7 млн грн.

Про це повідомляє відділ комунікації Головного управління Національної поліції в тернопільській області.

За інформацією начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління (детективів) Юрія Барабана, двоє жителів Тернополя підшуковували учасників АТО і пропонували їм оформити інвалідність за станом здоров’я, при цьому усю паперові тяганину вони брали на себе.

Відео дня

Учасники АТО надавали нотаріальну довіреність, що давала змогу зловмисникам діяти від імені учасників бойових дій, також підозрювані отримали доступ до банківських рахунків своїх клієнтів.

Зазначається, що готовий пакет документів організатори шахрайської схеми надсилали своєму спільнику в Київ, який там через медзаклади оформляв довідки з фіктивними діагнозами. За цими неправдивими документами учасники АТО у Тернополі проходили медико-соціальну експертну комісію і отримували третю групу інвалідності, яка дає право на одноразову грошову допомогу в розмірі понад 400 тис. грн та щомісячну пенсію.

«Проте одноразові виплати осідали у кишенях шахраїв, адже учасники АТО під час оформлення документів передали їм реквізити своїх банківських рахунків і доступ до них. Люди навіть не здогадувалися, які суми надходили на їхні «електронні гаманці», - йдеться у повідомленні.

Як повідомили УНІАН в прес-службі обласної прокуратури, на даний час правоохоронцями задокументовано близько 20 епізодів неправомірного призначення фінансової допомоги, внаслідок чого упродовж 2018-2019 років зловмисники привласнили 7 млн грн.

За результатами проведених обшуків на території Тернопільської і Київської областей виявлено і вилучено незаконно отримані грошові кошти у сумі понад 200 тис. грн та близько 6 тис. дол., банківські картки учасників бойових дій тощо. 

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 ККУ (шахрайство, вчинене у великих розмірах).