Один з найбільших українських операторів стільникового зв'язку «Київстар» повідомляє про сплеск крадіжок телекомунікаційного обладнання в Закарпатській області, тоді як лідерами за кількістю подібних інцидентів вже тривалий час є Запорізька та Дніпропетровська області.

Про це повідомив глава відділу корпоративної безпеки «Київстар» Руслан Шпак.

«Якщо раніше в цьому регіоні (у Закарпатській області – УНІАН) у нас крали тільки сітку-рабицю біля базових станцій, то зараз спостерігаємо різкий сплеск кількості крадіжок обладнання», - сказав він.

Відео дня

Так, зловмисники крадуть кабель операторів з метою його збуту в пунктах прийому металобрухту, де відбувається підробка документів на прийняту сировину, яка згодом направляється на експорт. Експерти утоняют, що з 2015 року з активізацією крадіжок телеком-кабелю зріс обсяг експорту міді з України.

За словами Шпака, оператори нерідко спеціально пишуть для злодіїв на кабелі і стовпах: «Міді нема!», але подібні дії не допомагають. До того ж, у Дніпрі, за даними експерта, вже з'явилися пункти прийому навіть оптоволоконного кабелю.

Шпак додає, що крім кабелю, зловмисники нерідко крадуть і інше обладнання: комутатори, акумулятори тощо. І покупцями краденого обладнання нерідко виступають дрібні недобросовісні інтернет-провайдери.

«Не так давно у Житомирі затримали чоловіка, у якого знайшли 1500 комутаторів «Київстар». Він їх перепрошивав і продавав вдвічі дешевше. На цьому обладнанні будувалися мережі в невеликих районних центрах», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, збитки українських телеком-операторів у результаті крадіжок кабелю та обладнання з 2015 року перевищили 1,5 млрд грн. В результаті пошкодження телеком-інфраструктури, без зв'язку можуть залишатися цілі населені пункти і міста.

Компанія «Київстар» заснована в 1994 році, надає послуги мобільного, фіксованого зв'язку та широкосмугового доступу в інтернет. Акціонером «Київстару» є холдинг VEON (до 2017 року VimpelCom). Компанія VEON працює на ринках СНД, Європи, Азії, Африки, а її акції перебувають у вільному обігу на біржі NASDAQ (Нью-Йорк) і Euronext (Амстердам).