Ілюстрація / REUTERS

Генеральний штаб Збройних сил Ірану заявив, що український літак Boeing 737 уразила ракета, запущена військовим центром Вартових Ісламської Революції.

Про це повідомляє іранське інформагентство Iran International з посиланням на Генштаб, пише 112.ua.

"В критичних обставинах після ракетних ударів по американській базі в Іраку 2-й рейс авіакомпанії "Українські авіалінії" вилетів з Тегеранського аеропорту Хомейні і…повністю наблизився до чутливого військового центру КВІР і за висотою і формою польоту був (ідентифікований - ред.) ворожою ціллю", - заявили в іранському Генштабі.

Відео дня

Іранські збройні сили вважають "людську помилку" причиною збивання українського лайнера військовою ракетою.

Читайте такожІран офіційно визнав, що український літак був збитий ракетою

Окремо у генштабі запевнили, що повторення таких "помилок" буде неможливим, оскільки будуть проведені фундаментальні реформи в процесі операцій.

Як пише The Guardian, о 6:15 ранку в районі аеропорту Тегерана американська система раннього виявлення пусків балістичних ракет зафіксувала характерні особливості знову запущених ракет. Після чого американські супутники зафіксували інфрачервоний спалах – вибух.

"Схоже, що іранський гарнізон, що розташований на захід від аеропорту, прийняв літак за ворожий американський об’єкт", – пишуть автори. 

У США стверджують, що Іран випустив дві ракети російського виробництва. Йдеться швидше за все про "Тор-М1", які Тегеран купив у Москви  2005 року. Дальність ураження - 12 кілометрів. 

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

11 січня Іран офіційно визнав, що український літак був випадково збитий ракетою. Там стверджують, що трагедія сталася через "людський фактор", а винних обіцяють притягнути до відповідальності.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягає на повному визнанні вини Ірану за збиття літака МАУ, проведення розслідування та повернення тіл загиблих. Глава держави підкреслив, що крім того, офіційний Київ очікує від влади Ірану виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах.