Луганщина бореться з масштабними пожежами / фото ДСНС

Пожежі в Луганській області, які зараз охопили регіон, у майбутньому загрожують йому несподіваними вибухами на мінних полях.

Такий прогноз зробив військовий експерт Олег Жданов в ефірі каналу "Україна 24".

На думку Жданова, причиною пожеж скоріше за все не є диверсія.

Відео дня

"Диверсія навряд чи, тому що пожежі мають масовий характер, і погодні умови сприяють поширенню вогню. Спочатку пожежа могла бути підпалом, в тому числі свідомим. Зараз вже ми з вами ліквідуємо наслідки", - сказав експерт.

За його словами, є істотна загроза безпеці.

"Наближення Збройних сил до мінних полів - дуже небезпечно, можуть статися несподівані вибухи, і це не дає можливості працювати пожежникам. Ті міни, що не вибухнуть від пожежі або завдяки конструктивним особливостям, переходять до розряду таких, які не можна розмінувати. Їх треба буде після виявлення підривати на місці, і це створить додаткові труднощі. Там, де ділянка підлягає просто розмінуванню, треба буде ретельніше дослідити", - сказав Жданов.

Через це, за його словами, українські мінні поля треба буде мінувати заново.

"Ті мінні поля, які встановлені в "сірій зоні" Збройними силами України, вимагатимуть того ж самого - ретельного розмінування та ліквідації тих мін, які вийшли з ладу, й установки нових", - сказав Жданов, додаючи, що військові та рятувальники повинні будь-якими способами сповіщати місцеве населення про небезпеку через ЗМІ, розповсюдження листівок, при особистому спілкуванні.

Пожежі на Луганщині: що відомо

  • 2 вересня в Луганській області було зафіксовано 24 осередки загоряння сухої трави на площі близько 1,2 тис. гектарів.
  • Станом на 11:00 3 вересня з 6 осередків пожеж сухої трави та лісових насаджень, на яких проводилось гасіння вогню, ліквідовано 3 осередки (поблизу с. Бараниківка Кремінського району, поблизу с. Геївка Станично-Луганського району та в Трьохізбенському лісництві).
  • Продовжується гасіння 3 осередків, з яких локалізовано один осередок в Станично-Луганському районі (між с. Болотене і смт. Станиця Луганська).
  • Внаслідок масштабних пожеж на Луганщині постраждали двоє військовослужбовців Збройних сил України, їх госпіталізували.